750   1

Putovanje na more autom - kako i šta sve pripremiti?

Komfor putovanja svojim vozilom na neku letnju destinaciju je nešto zbog čega se mnogi odlučuju da na more putuju autom. Mogućnost da se stane bilo kad i bilo gde, lični izbor muzike, određivanje sopstvenog tempa putovanja jesu prilično dobri razlozi za ovakvu odluku, ali treba imati u vidu da će putovanje sopstvenim četvorotočkašem zahtevati određenu pripremu.

Bilo da je vaša destinacija crnogorsko primorje, neko od grčkih ostrva ili jug Italije i prelepa Sicilija, letovanje 2020 će sigurno biti nezaboravno ako udobno i bezbedno stignete na željenu lokaciju. Tim povodom pripremili smo par saveta o tome na šta treba da obratite pažnju pre nego što svojim autom krenete put mora.


Kompletno proverite svoje vozilo

Na samom vrhu vaše liste stvari potrebnih za odlazak na more autom, prva treba da bude provera ispravnosti vašeg auta. Ispravno vozilo znači bezbedno vozilo, a sigurnost na putu je nešto što se ne sme dovesti u pitanje. Kod provere automobila je ključno da se uradi na vreme, zato ovo nije posao koji se ostavlja za dan pred put.

Možete iskoristiti ovu priliku pa da uradite kompletan tehnički pregled vašeg automobila. U slučaju da utvrdite da nešto nije u redu, biće vam potrebno vreme da to ispravite, a ne možete unapred znati o koliko vremena će biti reč. Zato ostavite minimum dve nedelje za eventualne popravke.

Dobar automehaničar će znati  koje su to najvažnije stvari koje treba proveriti na automobilu pre odlaska na letovanje, međutim, nije zgoreg da to sami istaknete. Bilo bi dobro da se zameni ulje, da se proveri kočiona tečnost jer ona kao takva ima ogroman uticaj na vašu bezbednost. Takođe, trebalo bi da se obrati pažnja i na tečnost u hladnjaku.


Ne zaboravite da proverite rad klime

Klima je pravi spas za duga letnja putovanja. Ona ne predstavlja samo luksuz, već i zaista neophodna oprema vozila kada su u pitanju duža putovanja tokom leta. Pored toga što povećava komfor u toku vožnje, adekvatna temperatura u kolima znatno utiče na koncentraciju i sposobnost vozača.

Zato obavezno proverite ispravnost klime pre odlaska na putovanje, ali i tečnost za klimu, kao i njene filtere. Možda će biti potrebno da ih očistite jer zbog mikroorganizama koji su se skupili na ventilima, može izlaziti neprijatan miris iz nje.


Pribavite svu potrebnu dokumentaciju za put

Kako biste ušli u neke od najpopularnijih letnjih destinacija automobilom biće potrebno da imate određenu dokumentaciju za to. Za ulazak u određene zemlje će vam biti potreban zeleni karton, a u nekim državama nećete moći da vozite bez međunarodne vozačke dozvole.

Kada je u pitanju međunarodna dozvola, ona će vam trebati ako se kolima uputite u Italiju ili Španiju ovog leta. Dokumenta za međunarodnu vozačku dozvolu se podnose lično, a u proseku se na nju čeka do dva radna dana, ipak, potrudite se da je obezbedite i ranije zbog mogućih komplikacija.

Zeleni karton predstavlja međunarodnu polisu osiguranja vašeg automobila koja pokriva troškove za eventualne štete koje možete izazvati svojim vozilom u inostranstvu. On će vam biti potreban ako se zaputite u Grčku preko Makedonije. Njega možete nabaviti prilikom registracije vašeg automobila u osiguravajućem zavodu gde vam je vozilo osigurano.


Auto plaza stena

Ova dokumentacija nije potrebna za putovanje na crnogorsko primorje, ali ne zaboravite da ponesete sva obavezna dokumenta koja bi vam bila potrebna i u okviru srpskih granica. Iako su dokumenta za automobil u fokusu, neposredno pred put treba proveriti sva važna dokumenta za odlazak i boravak u inostranstvu.

Kada završite ove tehničke stvari, ostaje vam samo da prilagodite svoju putujuću kuću prema vašim potrebama. Savetujemo da spakujete manji jastuk, ćebence za noćnu vožnju, obavezno sedište za dete ako putujete sa mališanom.

Iako vam automobil za razliku od aviona i autobusa daje slobodu da spakujete sve što želite, to ne znači da bi trebalo da preterate sa nošenjem nepotrebnih stvari. Ako vaše vozilo zatrpate stvarima, auto će se sporije kretati. U ostalom, i sami ćete izgubiti na komforu. Zato se pažljivo spakujte i prepustite čarima godišnjeg odmora.

 

 

KOMENTARI (1)

  1. avatar
    veciti putnik

    novcanik, dokumenta, kartice i to bas u tom redosledu a za ostalo moze da bude i ne mora :) ma sala .. sve je bitno

    Preporuči | +1

Pošaljite komentar