226   2

Kombi ili kamion za selidbe u Beogradu

Potrebe za promenom sredine, doma, okruženja, posla su svakodnevne. A to najčešće podrazumeva i selidbu. Selidba u Beogradu uvek ima neko dodatno pitanje, dodatni zahtev. Prva takva dilema se javlja već kod planiranja selidbe a to je da li racionalnije angažovati kombi vozilo ili kamion? Za velike selidbe nije neuobičajeno da se angažuju i oba ova vozila.

Verovatno odgovor na ovo pitanje znate i sami ali nije zgoreg konsultovati i agenciju za selidbu. Znaju to oni bolje od vas i sigurno će vam pružiti sijaset argumenata za pravilan odabir vrste vozila.

 

Kombi selidba u Beogradu

 

Kombi vozilo i kombi selidba je dobar izbor kada su u pitanju manje selidbe u Beogradu. Najčešće su to u pitanju selidbe samaca, studenata, ili jednostavno selidbe iz stana u stan gde nisu bile vaše stvari, odnosno selidbe gde je mali broj stvari.

Takođe, pri izboru kombija podrazumevaju se obične stvari neophodne za funkcionisanje a ako ima onih drugih stvari tu već treba staviti prst na čelo i razmisliti o kamionu.

 

Koje su to one druge stvari za selidbu?

 

To su stvari koje su specifične zbog svog gabarita, težine ili vrednosti i zahtevaju posebno pažljivo i stručno rukovanje u svim fazama selidbe. Počev od pakovanja ili demontaže, prenošenja do vozila, utovara, prevoza pa do istovara, unošenja u novi prostor i raspakivanja ili demontaže u istom. A te posebne stvari su klaviri, pianina, sefovi, ili neki gabaritni antikviteti.

I obične stvari mogu zahtevati promenu vozila. Svi frižideri viši od metar i osamdeset ne mogu u sve tipove kombija zbog toga što moraju da ostanu u vertikalnom položaju.

Kauč je veoma nepopularan kod agencija za selidbe jer je nepraktičan i skoro ga je nemoguće utovariti u kombi. 

A gde je kauč tu je i orman. Kako god a rasklopite on je dalje veoma gabaritan. Nezgodan za nošenje i utovar. 

I da ne nabrajamo dalje stvari koje su teške i osetljive za selidbu poput lomljivih stvair, stonih lampi, bele tehnike, bračnih kreveta koje je teško rastaviti. Rešenje za ovakve stvari je kamion.

Kombi vozila, pogotovo manja su specifična i često se događa da ih oni koji se sele angažuju pretpostavljajući da će sve biti preseljeno u jednom cugu. Ali često to nije tako. Jer ni virtuoznim pakovanjem ne možete ukrasti prostor koga nema. Zato ovde važi ona naša tri puta meri jednom seci.

Dobro premerite jer ako je potrebno dva puta da se kombi vraća to su već troškovi koji prevazilaze troškove angažovanja kamiona za selidbu.

 

Ima i dobrih vesti

 

Iskusni radnici za selidbe će dimenzionisati vaše potrebe za vozilom i predložiti vam optimalnu varijantu. I da. Konsultacije za selidbu su besplatne, barem autoru teksta nije poznato da ih neka agencija naplaćuje. Iskoristite tu činjenicu i saznajte šta vas sve čeka prilikom preseljenja.

 

Selidba kamionom u Beogradu

 

Za velike selidbe kamion je logično i rentabilno prevozno sredstvo. Kamion ima mnogo više prostora za stvari i omogućuje njihovo lakše utovaranje i što je posebno važno lakše je zaštititi stvari koje se prevoze kamionom. Dakle, prva komparativna prednost kamiona u odnosu na kombi je veći prostor za smeštaj i pakovanje stvari.

Druga ne manje važna prednost je činjenica da je lakše utovarivati stvari u kamion nego u kombi.

Ta činjenica utiče i na smanjenje vremena koje je potrebno za utovar i istovar stvari tako da je ušteda vremena druga komparativna prednost kamiona.

Imate višak stvari koje treba da izbacite iz svog doma? Odlično. Agencija za selidbe će, najčešće o svom trošku, odneti vaše nepotrebne stvari.

Ne očekujete nikakva oštećenja, niti lomove pa ni izgubljene stvari tokom selidbe. Selidba kamionom je sigurnija i bezbednija po tom pitanju. Ne samo da je lakše zaštititi vaše stvari u kamionu, već on daje mogućnost da u njega spakujete i cele komade nameštaja, bez rastavljanja, što je značajna ušteda i prednost.

Još neke komparativne prednosti kamiona za selidbu su lakši i brži utovar i istovar, lakše i brže manevrisanje unutar vozila kao i lakše i sigurnije pakovanje stvari.

Ono što vam sigurno ne pada na pamet to je da moderne selidbe sve češće podrazumevaju upotrebu mehanizacije poput viljuškara ili sličnih mašina. Kičma trans, odnosno čuveno treba poturiti leđa, ustupa mesto ovim pomoćnim sredstvima, maakr u fazi utovara i istovara.

Naravno, pored prednosti selidba kamionom ima i svoje nedostatke koji se pre svega ogledaju u ceni i nemogućnosti pristupa svim lokacijama, pogotovo u centru Beograda.

Za kamion je potrebno imati vozača a to je sve ređa kategorija u Beogradu jer postoji hronični manjak vozača u Beogradu. Ako je velika selidba treba imati i dovoljan broj radnika pa još i potrebnu mehanizaciju, na primer viljuškare.

Ko umije njemu dvije, govorilo se u Trsteniku pre pojave mobilnih telefona. A ovde je, kao i kod mnogih drugih stvari umeće sadržano u planiranju. Kao što planirate poslovne aktivnosti tako treba da dobro isplanirate i selidbu. 

Zašto? Zašto što na taj način štediti najvažnije resurse a to su vreme i novac. Sve je lakše ako imate dobar pla, makar u grubim stavkama.

 

I na kraju

 

Kada sve saberemo i oduzmemo shvatate da izbor kombi vozila ili kamiona za selidbu u Beogradu nije baš ono "svejedno je". Nije svejedno, dobro iskalkulišite obe varijante i odaberite svoju agenciju za selidbu.

 

 

KOMENTARI (2)

 1. avatar
  Lina

  Naravno da nije svejedno! :) Koristila sam kombi kada sam selila radnju, i super je ispalo. Ulica uska, na Dorćolu, pa ne ni bi bilo mesta za kamion. Prava stvar!

  Preporuči | 0

 2. avatar
  Sale

  Sve zavisi sta prevozite.Najbolja opcija je kad firma za selidbe ima kombi i kamion u ponudi za prevoz.

  Preporuči | 0

Pošaljite komentar