415   1

Na šta treba obratiti pažnju tokom prolećne vožnje?


Zima se ne predaje i izgleda da će ostati tako sve dok kalendarski ne počne proleće 21. marta. Ipak, i topliji dani će doneti neke izazove kojih mnogi vozači u prvi mah i nisu svesni. Očekivali bi mnogo bolje uslove na putu, duži dan i više sunca, ali se dešava da ne očekujemo da zima i dalje može da pokaže svoju ćud.

Kakvi su to izazovi u saobraćaju u proleće? Na šta obratiti pažnju? Da li postoje neki dobri saveti?

Hajde da zajedno otkrijemo sve odgovore!


Kakve izazove u saobraćaju nose mart i april pa i maj?


Čak i kada dođe proleće postoje izazovi u saobraćaju koje mnogi vozači zaborave jer su hladni dani  teoretski za nama.

Mart i april su meseci koji donose promenljivu temperaturu, jutarnji i večernji mraz koji svaku vodu na putu pretvara u led i veliku opasnost. Od 1. aprila je dozvoljeno skidanje zimskih pneumatika, ali je važno biti svestan da nije isto reagovanje i kočenje ako su gume letnje i ako su gume zimske.

Sasvim je moguće i da se javi sneg, naročito noću pa je potreban dodatan oprez u vožnji, ali i kiša koja se ledi pri tlu pa su izazovi u vožnji mnogo veći nego što se očekuje.

I dalje važi pravilo za izbegavanje „hladnog starta“ automobila, čišćenje stakala, tako da je važno da se odvoji vreme za pripremu automobila za vožnju iako je to možda i april. Ne smeju se preskakati koraci i kretati u saobraćaj sa nepripremljenim vozilom jer se tako nesreće događaju mnogo češće. Jednostavno, kada god je temperatura ispod tačke smrzavanja očekujte moguće lošije uslove na putu.


Opasnosti na putu koji se javljaju u proleće


Lepi dani znače više pešaka i iako imaju trotoar i pešačke prelaze, uvek se po neko nađe ko nesmotreno pretrčava kolovoz ili decu koja koriste trotoar za igru. Zimi su ovakvi događaji ređi, a i prosečna brzina vožnje je niža pa se i nezgode ređe dešavaju.

Druga velika opasnost na drumu su dvotočkaši, motociklisti i biciklisti. Proleće je vreme kada ih u saobraćaju ima veliki broj i tada se najviše nesreća događa. Potreban je veliki oprez i brze reakcije pa je važno biti visoke koncentracije iako se očekuje da nedostatak snega donese relaksiraniju vožnju.

U proleće je mnogo veći broj životinja na putevima pa i o tome treba voditi i u gradu i izvan njega. Dobro je uvek biti spreman na brze reakcije i izbegavanja povređivanja životinja, ali i moguće štete na kolima koju ovakvi udesi prate.

Na sve ovo treba dodati i česte obilne prolećne kiše koje mogu biti poput „provale oblaka“ pa je i tokom ranog proleća potrebna veća koncentracija u vožnji.


Birajte rent a car ako putujete ka planinskim centrima i brdsko-planinskim predelima


Na Zlatiboru, Kopaoniku, Tari, Staroj planini…je i u aprilu moguć sneg na putu i ako želite da imate bezbednu i udobnu vožnju izaberite iznajmljivanje automobila za putovanje na planinu.

Rent a car agencije imaju nekoliko kategorija na raspolaganju i u okviru svake odlične automobile, najnovije generacije i sa svim neophodnim dodacima. Ako bi putovali sa svojim vozilom nakon 1.4. bi morali da vratite zimske gume, nabavite lance i sa punom zimskom opremom krenete na put.

Sa druge strane, za nešto više od 10 € po danu najma možete iznajmiti SUV vozilo koje je idealno za vožnju zimi ili neko drugo koje ima pogon na sva četiri točka i ima dobre performanse na snegu.

Uz iznajmljen automobil dobićete i pomoć na putu, zimske gume, svu zimsku opremu, opciju za GPS, neograničen internet u automobilu, krovni kofer… sve ono što je potrebno za sigurno i udobno putovanje svih putnika u vozilu.

Čak i ako putujete u južno od Dunava i prolazite kroz kanjone i kotline moguće je da ćete imati sneg i led na putu pa razmislite o najmu vozila za vožnju mimo svih gradskih sredina. U stvari, ako se po vremenskoj prognozi prognozira loše vreme koje zahteva zimske pneumatike, a i u aprilu je to moguće, mnogo je bolja opcija da se iznajmi automobil na par dana nego da se sopstveno vozilo ponovo sprema za zimske uslove.

Rano proleće nosi kolebanja temperature, hladno vreme i snežne padavine tako da je dobro biti pripremljen u svakom trenutku. Opet, i tokom vožnje je moguća poledica, ali i više pešaka i motociklista koji su „vesnici proleća“ u saobraćaju.

Za sva duža putovanja do planinskih centara ili na više nadmorske visine je i dalje potrebna puna zimska oprema pa je najbolje iznajmiti automobil za duža putovanja. On će besplatno dobiti zimske pneumatike, svu opremu i dodatke za bezbednu i ugodnu vožnju. Ni cena nije prepreka i garantuje veće uštede nego da opremate sopstveno vozilo.

Da li se dogodi da vas iznenadi jutarnja niska temperatura, ili zaleđeno vozilo u ovom periodu i uslovi na putu? Da li smo uspeli da vam damo dobre savete i skrenemo pažnju na česte greške u vožnji?

Ako imate neki komentar pišite nam ispod ovog teksta, čekamo vaše utiske!

 

KOMENTARI (1)

  1. avatar
    Marijana

    Ono što mene lično, posebno nervira ovih dana su česte kiše i pesak iz Sahare, zbog čega mi je auto stalno prljav, pa ga na pranje vozim bar jednom nedeljno. Čeka me i zamena guma, a pošto ima još par sitnica, u ponedeljak ga vozim u servis da završe sve o istom trošku. U Beogradu je, inače, opšte poznato da i mala kiša može da izazove kolaps u saobraćaju, a tek velika, i da ne pričamo...

    Preporuči | 0

Pošaljite komentar