236   0

Oštećene felne? Reparacija je spas za novčanik i funkcionalnost vozila


Aluminijumske felne odavno su uzele primat nad čeličnim, ali je poznato i to da su sklonije oštećenjima. Koliko god da pažljivo vozite, pre ili kasnije će doći vreme kada felne zahtevaju neke popravke, kako zbog vizuelnih, tako i zbog funkcionalnih razloga.


Kako dolazi do oštećenja felni?


Oštećenja na felnama mogu biti kozmetičke prirode kada ne utiču značajno na performanse i uglavnom narušavaju estetiku i vrednost vozila. Problematičnija su veća oštećenja koja utiču na funckionalnost felne, šire se i mogu da ugroze performanse samog vozila.

Oštećene felne, a naročito krive ili napukle, dovode do disbalansa točkova, što dalje uslovljava vibracije vozila. Sistem za vešanje trpi, a gume se nejednako i brže troše. Primetićete i povećan utrošak goriva. Vožnja jednostavno neće biti udobna.

Felne su izložene raznim rizicima tokom vožnje. Udarci o visoke ivičnjake mogu izazvati oštećenja, a udarne rupe su takođe opasne, jer mogu deformisati felnu ili dovesti do napukline. Isti je slučaj i sa loše nivelisanim šahtovima. Krhotine na putu mogu značajno da izgrebu felne, a do korozije dolazi u zimskim uslovima usled upotrebe soli za rastapanje leda na putevima.

Zbog svega navedenog, važno je da vožnju prilagodite uslovima puta i budete pažljivi, kako bi se izbegla oštećenja felni. Redovna provera i održavanje, uključujući popravke ili zamene oštećenih felni, takođe mogu pomoći u sprečavanju daljnjih problema.


Felna je oštećena - Da li je vreme za otpad i kupovinu nove?


Značajno ste oštetili felnu i mislite da joj nema spasa, te da ćete morati da kupujete novu ili ceo set. Ne očajavajte unapred! Poseta dobrom vulkanizerskom servisu je u većini slučajeva spas za ovaj relativno skup deo vozila, koji ponovo može da bude kao nov nakon što se izvrši reparacija felni. To je pristupačna alternativa, ekonomično i praktično rešenje.

U vulkanizerskoj radionici najpre će biti izvršena sveobuhvatna inspekcija felni kojom će se utvrditi sva oštećenja, čak i ona koja nisu lako uočljiva i za koje možda niste ni znali da ih ima.

Kada se utvrdi šta treba popraviti, vulkanizer će pristupiti određenim procesima, kao što su varenje felni ili navarivanje nedostajućih delova, ispravljanje krivih felni, saniranje ogrebotina i udubljenja... Nakon popravke, felna se brusi i polira kako bi se postigla glatka površina. Ovaj korak je važan za estetski izgled felne i uklanjanje tragova popravke. Konačno, felna se može premazati zaštitnim slojem kako bi se produžila njena trajnost i obezbedila zaštita od budućih oštećenja.

Vozače najviše brinu napukle i krive felne. Ali i takvima i te kako ima leka.

Napukline na felnama ne moraju biti vidljive golim okom, zbog mesta gde je došlo do oštećenja, ali i zato što ono može biti veoma malo. Međutim, vremenom će se širiti i sigurno je da će vam biti potrebna vulkanizerska usluga varenje felni. Čak i ako na felnama nedostaju čitavi delovi, oni se mogu navariti i ovaj deo automobila će biti u potpunosti vraćen u funkciju.

Jedan od vidova reparacije jeste i ispravljanje felni. Pravilan oblik felne je od suštinske važnosti za stabilnost i sigurnost vozila. Na krive felne gume ne naležu kako treba, pa i ne prijanjaju dobro na podlogu, a to uslovljava neravnomerno trošenje pneumatika kome se skraćuje životni vek, vibracije vozila, neravnotežu i smanjenu stabilnost pri vožnji.  


Savet za kraj


Blagovremena kontrola stanja točkova vaš je najbolji saveznik, a reparacija felni najčešće i spas za vaš novčanik. Bitno je da se izvrši profesionalno, jer u suprotnom može doći do njihove trajne disfunkcionalnosti.

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar