241   0

Saveti za čišćenje enterijera automobila

Održavanje čistoće enterijera automobila ne samo da čini vožnju prijatnijom, već i produžava životni vek unutrašnjih materijala. Bez obzira na to da li je vaš automobil svakodnevno koristite ili ipak povremeno, redovno čišćenje je ključno za očuvanje njegove estetike i vrednosti.

U nastavku ćemo vam navesti nekoliko ključnih saveta o tome kako adekvatno očistiti svaki deo unutrašnjosti vašeg vozila.


Najpre pripremite auto za čišćenje

 

Priprema je ključna faza u procesu čišćenja automobila. Ovi osnovni koraci pomoći će vam da se pripremite za detaljno čišćenje:

 

 • Pre nego što počnete, uklonite sve nepotrebne stvari iz kabine, kao što su otpaci, papirići, prazne flaše i slično.
 • Izvadite podne tepihe kako biste omogućili lakši pristup podlozi i sprečili zadržavanje prašine ispod njih. Po potrebi, izvadite tapacirunge kako biste mogli temeljnije očistiti površine ispod njih.
 • Otvorite sva vrata i prozore kako biste omogućili slobodan protok vazduha. Ovo će pomoći da se oslobode neprijatni mirisi i ispari višak vlage.


Operite auto sedišta i tapacirung

 

Pogledajte u nastavku nekoliko praktičnih saveta za pranje auto sedišta i tapacirunga:

 

 • Upotrebite usisivač sa četkom ili specijalizovanim nastavcima kako biste detaljno usisali sedišta, tapacirunge i podove. Uklonite sve mrvice, prašinu i sitne nečistoće.
 • Koristite sredstva za uklanjanje mrlja koja su pogodna za vrstu tkanine kojom su obložena sedišta i tapacirungi. Pre nego što ga iskoristite, testirajte sredstvo na neupadljivom delu da biste bili sigurni da neće oštetiti boju ili materijal.
 • Ako su sedišta i tapacirunzi napravljeni od različitih materijala poput tkanine, kože ili vinila, koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje da biste osigurali njihovu dugotrajnost i očuvali izgled.

Nakon što završite samostalno dubinsko pranje automobila bićete prijatno iznenađeni kako izgleda unutrašnjost vašeg vozila.

 

Očistite i hidrirajte kožne predmete

 

Ukoliko vaš automobil ima kožne površine, potrebno je posvetiti im posebnu pažnju. Ne samo da bi bili čistiji, već da bi se sprečilo njihovo pucanje i tako duže izgledali kao novi.

 

 • Stoga vam savetujemo da koristite sredstva koja su posebno namenjena čišćenju kože. Ona ne samo da će ukloniti nečistoće već će i očuvati prirodnu mekoću i njenu elastičnost.
 • Redovna izloženost direktnoj sunčevoj svetlosti može uzrokovati njeno pucanje i uticati da izbledi. Koristite sredstva sa UV zaštitom kako biste produžili životni vek kožnih površina.


Negujte delove od plastike i delove koji su imitacija drveta

 

Ovakvi elementi su vrlo često izloženi prašini i otiscima prstiju:

 

 • Odaberite sredstva za čišćenje koja su sigurna za upotrebu na plastici i drvenim površinama.
 • Obrišite delove od plastike i drveta mekom krpom. Pripazite da koristite krpice koje neće ogrebati površine.
 • UV zračenje može uzrokovati da boja izbledi na plastičnim i drvenim površinama. Stoga upotrebite sredstva sa UV zaštitom da biste ih sačuvali od oštećenja.


Posvetite pažnju površinama prednjeg dela auta

 

Kada kažemo prednji deo auta, mislimo na elemente koji se nalaze u okviru instrumentalne table i menjača. Stoga evo par korisnih saveta:
 

 • Koristite mekanu četku ili mikrofiber krpu da pažljivo obrišete prašinu sa instrumentalne table, displeja i svih kontrolnih panela.
 • Pošto te površine prednjeg dela auta često dodirujemo, one su podložne skupljanju bakterija. Stoga predlažemo da koristite dezinfekciona sredstva za brisanje volana, menjača, kvaka vrata i drugih površina.
 • Upotrebite stakleni čistač i mikrofiber krpu kako biste očistili sve staklene površine unutar automobila. Pripazite na tragove otisaka prstiju i mrlje kako biste postigli besprekoran sjaj.

 

Osvežite vazduh unutar vozila

 

Da biste se u svom autu potpuno osećali komforno i prijatno, a sam prostor održavali svežim, možete obratiti pažnju na osvežavanje vazduha.
 

 • Postavite osveživač vazduha unutar auta da biste neutralisali neprijatne mirise. Birajte one koji su prijatni i ne prejaki kako ne bi izazvali nelagodnost.
 • Takođe s vremena na vreme ostavite vrata i prozore otvorenim kako bi se unutrašnjost automobila provetrila. To će pomoći da se uklone zadržani mirisi i vlaga.
 • Redovno menjanje filtera klime i čišćenje ventilacionih otvora sprečava nakupljanje prašine i mikroba. Preporučujemo da koristite sredstva za dezinfekciju sistema ventilacije kako biste osigurali čist i svež vazduh u unutrašnjosti auta.
 • Možete koristiti i mirišljave jelkice koje ima skoro svaki auto. One daju miris vašem vozilu, osvežavaju ga, a pritom mogu potrajati i do nekoliko nedelja.


Nekoliko reči za kraj…

 

Redovno čišćenje enterijera automobila je ne samo estetski važno, već i doprinosi udobnosti i higijeni. Pravilna priprema, temeljno čišćenje svih površina i adekvatna zaštita pomoći će vam da unutrašnjost vašeg automobila bude uvek čista, sveža i atraktivna. Uz primenu ovih saveta koje smo iznad istakli, vaš auto će izgledati kao nov i pružiti vam prijatan ambijent.

Izvor slike:
https://www.pexels.com/photo/crop-person-wiping-modern-car-panel-4218867/

 

KOMENTARI (0)

  Pošaljite komentar