542   0

Šta raditi sa havarisanim automobilom?

Većina saobraćajnih udesa prođe bez povređenih i sa manjom štetom koja se lako može popraviti. Međutim, šta raditi kada je auto nakon udesa havarisan sa prednje ili zadnje strane?

Prvo počnemo da razmišljamo o popravci, sagledamo sve pojedinačne delove koji su oštećeni i prolazi nam kroz glavu koliko sve to može da košta. Ukoliko nije naša greška, najčešće možemo naplatiti štetu i popraviti automobil, ali šta ako greška jeste naša i samim tim mi odgovaramo, i novčanikom i pred zakonom, za to što se desilo?

U ovoj situaciji imamo nekoliko opcija na raspolaganju i ni jedna nije baš najsjajnija. Ipak, šteta je napravljena, automobil nije u voznom stanju - moramo nešto da uradimo sa njim. U nastavku teksta saznajte koja su moguća rešenja kada vam je automobil havarisan.


Moguće je prodati havarisan automobil


Možda vam ovo deluje nerealno i pitate se ‘’ko bi kupio havarisano vozilo?’’. Zapravo postoji nekoliko opcija za prodaju havarisanog automobila.


Otkup autombila


Postoje vrlo pouzdane agencije, profesionalci koji otkupljuju polovne automobile, makar bili i u havarisanom stanju. Njihov posao je da kupe automobil, poprave ga i na kraju ga prodaju novom vlasniku.

Tako će novi vlasnik sigurno biti više zainteresovan za autoutomobil jer odmah može da sedne u njega, za razliku od onog havarisanog, koji će moći da prebaci u svoju garažu jedino šlep službom.

Ako nemamo vremena i novca za popravku, ako su male šanse da nađemo novog vlasnika, a automobil nije baš za otpad, ovo je najrealnije rešenje.


Prodajte automobil direktno novom vlasniku


Možete pokušati samostalnu prodaju preko oglasa, gde ćete automobil prodati direktno novom vlasniku. To je dug proces koji zahteva dosta vašeg angažovanja, ulaganja vremena, a možda i novca, ali sa druge strane tako možete izvući najbolju cenu.

Svakako vredi pokušati, ali treba biti realan.

Zaista teško će se naći fizičko lice koje bi kupilo havarisan automobil, koji će zahtevati ulaganje vremena i još više novca da bi se doveo u pređašnje stanje. Ko zaista ima toliko slobodnog vremena?


Auto otpad kao poslednja opcija za prodaju


Poslednja opcija je auto otpad, što nije preporučljivo za automobile koji su u relativno dobrom stanju, jer auto otpad nudi najniže moguće cene. Auto otpad treba razmotriti kao rešenje samo u slučaju kada je havarisano vozilo već bilo u lošem stanju i dovoljno je staro da ga niko ne bi ni kupio.


Samostalno popravite havarisan automobil


Naravno, samostalno ne znači svojeručno, već se misli na samostalno finansiranje popravke. Procena štete može biti velika od strane automehaničara, što je verovatno veći problem od samog finansiranja.

Ukoliko imate nekog automehaničara od poverenja, najbolje bi bilo da se obratite njemu u slučaju da donesete odluku o samostalnoj popravci. Ako vaš automehaničar nekim slučajem nije u stanju da izvrši popravku, od velike je važnosti da vas posavetuje i donese procenu o potencijalnoj ceni popravke.


Naprsla sofersajbna
 

Kada ste se dobro informisali iz pouzdanih izvora, preporučljivo je da tek tada krenete u sprovođenje popravke, jer ćete u suprotnom verovatno dati mnogo više novca nego što je potrebno.


Kontaktirajte osiguravajuće društvo


Ono što takođe možete uraditi je da kontaktirate osiguravajuće društvo nakon saobraćajnog udesa i proverite da li postoji mogućnost da vam ono pokrije štetu. Ako redovno plaćate osiguranje, na osnovu polise osiguranja možete naplatiti kompletnu štetu.

Naravno, sve ima svoje prednosti i mane. Procenu štete će izvršiti osiguravajuće društvo, ako oni ne ustanove kompletnu štetu, ne možete je ni naplatiti. Ipak, njihova procena je u većini slučajeva realna.

Nemojte da vas iznenadi to što je vaš automobil spljošten, a nije procenjena totalna šteta, ili je vaš automobil delimično oštećen, a ustanovi se totalna šteta. To je iz razloga što vrednost automobila i njegovo stanje pre sudara igraju bitnu ulogu u proceni. Automobil koji neoštećen vredi 600 evra, dovoljno je da bude malo jače udaren, pa da bude procenjena totalna šteta, jer to znači da se ne isplati popravljati ga.

Stvar je u tome što ćete 70-90% novca vratiti osiguranju iz delova, pri registrovanju automobila narednih nekoliko godina. S tim u vezi ova opcija nije baš najbolja, jer praktično niste rešili problem, već ga na neki način samo odlažete.


Poklonite automobil - zašto da ne?


Ako je takva situacija da ne možete dobiti neku značajniju sumu novca za vaš havarisani automobil, najbolje bi bilo da ga poklonite nekome kome će možda značiti mnogo više nego vama.

Ukoliko ‘’planirate’’ da ga ostavite u garaži da skuplja prašinu, bez ikakvog rešenja, bolje ga dajte nekome kome će značiti i ko će imati vremena da ga popravi i iskoristi na pravi način.


Rasklopite automobil i prodajte ga kao auto delove


Još jedno rešenje postoji - da se automobil rasklopi u delove i tako proda.

Očigledno će vam trebati malo umeća, mehaničarski alat, dosta truda i vremena da biste prodaju delova sproveli u delo, ali ‘’bolje išta nego ništa’’. Zaista, možete zaraditi i izvući barem neku korist iz loše situacije, ali znajte da će to sigurno potrajati.


razbijena sofersajbna
 

Takođe, i auto delove možete prodati preprodavcima auto delova, za nešto nižu cenu, ali daleko brže i jednostavnije od samostalne prodaje.

Od velikog je značaja popularnost modela, jer ako je vaš automobil Fiat Punto ili Golf 4, verovatno ćete mnogo brže naći kupce za delove, nego što biste našli za neki manje popularan automobil.

To su bila najčešća rešenja i opcije koje možete oddabrati kada imate havarisan automobil. Nadamo se da su vam gore navedeni saveti bili zanimljivi i da će vam koristiti pri odlučivanju ukoliko se nalazite u situaciji gde vam je automobil havarisan.

 

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar