527   0

Uslovi koji određuju kategorizaciju vozila

Kategorizacija vozila u osnovi predstavlja podelu vozila na osnovu gabaritnih vrednosti i snage motora. U osnovi postoji šest kategorija A,B,C,D, F i M, u okviru pomenutih nastalo je sedamnaest varijacija odnosno potkategorija. Vozila se uglavnom voze samostalno ili sa priključnim elementima odnosno prikolicama.

Na postojeću vozačku dozvolu koja važi određeno vreme, upisane su sve kategorije vozila, sa naznakom onih za koje vozač ima pravo upravljanja. Na osnovu varijacija kategorija, upotrebljava se dodatno vučno vozilo za B,D i C kategoriju. Za postojanje vozačke dozvole navedenih kategorija, neophodno je ispoštovati zdravstvene i starosne uslove uz poštovanje neophodnih zahteva na putu.


Kako se kreću cene za polaganje E kategorije


U osnovi E kategoriju čine zajedno BE, CE i DE, jedinstvena razlika ogleda se u tipu dodatnog vučnog vozila odnosno priključnog. Na osnovu kategorije vozila, određuje se maksimalna nosivost priključnog vozila, naročito za B kategoriju. E kategorija cena i osposobljavanje kandidata zavisi od prethodno izdate vozačke dozvole.

Za upotrebu priključnog vozila, vezano je polaganje vozačkog ispita B, C i D kategorije, pri čemu se posebno izdvaja C1 kategorija sa određenom maksimalnom masom vozila. Masa se odnosi na motorna vozila za čije upravljanje je neophodno navršiti 18 godina života. Prilikom testiranja vozača i savladavanja tehnika vožnje, neophodan je detaljan zdravstveni pregled uz maksimalni razvoj refleksnih radnji i očnog vida.

Cene vozačkih ispita su različite i zavise od normativnih vrednosti auto škola, izbora instruktora i tipa vozila za polaganje. E kategorija je objedinjena i ima značaja za montiranje priključnih vozila, naročito šlepera. Oznaka E uglavnom čini skup vozila i cena takođe zavisi od izdate mase i zaprežne snage vozila.

Pravilnikom su regulisani maksimalni dani obuke budućih kandidata svih varijacija E kategorije. Optimalno vreme je minimum 30 dana. Tepmo obuke zavisi od izbora kandidata, naročito praktičnog dela ispita. Nakon svakog neuspelog pokušaja polaganja, troškovi se odnose na takse i novu izlaznost ispita. Neophodno je voditi računa o isteku roka zdravstvenog pregleda, koji obično važi od 3 do 6 meseci.


Uslovi koje je potrebno ispuniti za E kategoriju


Da bi lice samostalno i bez smetnji upravljalo vozilom sa prikolicom neophodan je detaljan zdravstveni pregled uz sagledavanje psihomotornog stanja. E kategoriju u osnovi čini priključno vozilo i prikolica. Zakonom o bezbednosti saobraćaja i pravilnikom o uslovima polaganja vozačkog ispita, kandidat ima starosnu granicu od minimum 21 godine. Obavezno je posedovanje vozačke dozvole za C kategoriju.

Na osnovu detaljnog ispitanog zdravstvenog stanja, budući vozač je maksimalno osposobljen za upravljanje kamiona sa prikolicom. Od kandidata se očekuje dobro poznavanje saobraćajnih znakova i svih pravila kojima su njime regulisana. Nema polaganja teorijskog dela ali se svakako savetuje podsećanje o pravilima saobraćaja.

Na osnovu tipa vozila regulisane su cene individualnih časova. Celokupan vozni park mora biti u ispravnom stanju uz svakodnevnu proveru vozila nakon dugotrajne gradske vožnje. Praktična obuka za E kategoriju odnosno CE je obavezna uz minimum 15 časova praktične obuke. Kod sledećeg nivoa CE kategorije teorijska obuka se podrazumeva kao savladana na prethodnom stepenu vozačke dozvole. Praktična obuka za CE kategoriju je predviđena sa 7 časova. Ukupna cena je znatno niža u odnosu na C kategoriju, upravo zbog umanjenih troškova teorijskog dela ispita.

 

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar