Prečišćivač vazduha za auto da ili ne?

Brinu nas virusi i bakterije koje udišemo u našem vozilu? Što je manji prostor, to je koncentracija zagađenja veća. Vozila u kojima provodimo sate i sate su jedan od takvih pravih rasadnika štetnih mikroba. Hoćemo li držati prozore otvorenima za svežinu, hoće li nam to obezbediti čist vazduh? Pa, svi znamo da je teško, da ne kažemo nemoguće.

Ipak, ima rešenje!

Mnogi se pitaju da li je mudro kupiti prečišćivač vazduha za auto, da li uopšte pomaže i kakve čestice neutrališe? Podeliću sa vama svoja lična iskustva i ono što sam otkrio o ovoj temi.


Moj automobil ima filtere vazduha, zašto da se trošim i kupujem i prečišćivač?!


Saznao sam da je razlog jednostavan - filteri ugrađeni u klime jednostavno nisu dovoljni da vazduh bude zdrav. Ne postoji dovoljno jako strujanje vazduha i zato ne čiste one mikroskopske nečistoće u kabini auta, a filteri se prljaju i takvi ne služe svrsi.

Kao korisnik odmah sam primetio nekoliko trenutnih prednosti nakon ugrađenog aparata za prečišćavanje vazduha u vozilu:

 • Svežiji vazduh
 • Prijatnije disanje
 • Manje prljavštine i prašine po unutrašnjem enterijeru
 • Brzo neutralisanje duvanskog dima i drugih mirisa


I istraživanja kažu da se u roku od 5 minuta korišćenja jonizatora i prečišćivača za vozilo broj čestica veličine 0.5 mikrona smanjuje za 97%, a onih od 2.5 mikrona čak za 99%.

Sasvim dovoljno razloga da jedan ovakav uređaj nađe mesto u mom automobilu. I ne samo u mom vozilu.


Prečišćivač vazduha ili osveživač – u čemu je razlika?


Prečišćivač vazduha za kola čisti i neutrališe sve one nečistoće koje možemo da namirišemo ali i preko 98% onih koji su neosetni za čulo ukusa.

Osveživač je ona „jelkica“ koja stoji na retrovizoru ili slični mirisni aparati koji samo zamaskiraju neprijatan miris u vozilu.

Kada sam ovo naučio dalji izbor je bio jasan.


Na kom principu rade prečišćivači pa su tako revolucionarni?


Prečišćivači su uređaji koji u sebi sadrže ventilator i filtere. U njih ulaze nečistoće iz vazduha, a izlazi vazduh koji je prečišćen – super, zar ne?

Naravno, postoji više modela na tržštu, ali za dobar odabir prečišćivača za kola dovoljno je znati ove podele:

 • Prečišćivači sa filterom sa aktivnim uglljem koji sadrži ogroman broj sitnih pora za koje se vezuju nečistoće
 • Prečišćivač sa HEPA filterom koji je napravljen od staklenih vlakana za dobro upijanje i vezivanje nečistoće
 • Prečišćivač na bazi ozona, ali on nije preporučljiv da se koristi dok su osobe u vozilu pa se retko i kupuje
 • Negativni jonizator za kola, uređaj koji zapravo nema filter. On izbacuje negativne jone u vazduh koji se lepe za polen, pore, prašinu i čine ih težima pa se takve čestice ne udišu.


Znamo da se u vozilima obično prevozi i po nekoliko osoba. Svaka izdiše zagađen vazduh, zagađenja ulaze u prostor usled rada motora vozila, zagađenja ulaze i spolja… brinuo sam kako sve tretirati jednim uređajem?


Kako odabrati najefikasniji aparat za prečišćavanje vazduha?


Danas na tržištu postoje različite verzije, ali saznao sam da su najbolje one koje imaju više funkcija. Ispitivanja kažu da je kombinacija jonizatora i prečišćivača vazduha za auto najbolja vrsta koja postoji na tržištu.

najefikasniji aparat za prečišćavanje vazduha za kola ambilife

Ovaj model ima filter ali i jonizator za vozilo pa na dvostruki način čini da vazduh bude čistiji. Jonizator se vezuje za prašinu, spore polena ali ne može da se veže za neke gasovite oblike zagađenja. E tu na scenu stupa drugi deo – filter na prečišćivaču. Sve one čestice koje negativni joni ne vežu za sebe i učine da budu teži od vazduha neutralisaće  filter i dobiće se najbolji efekat.

Meni je bilo bitno da saznam i o:

 • brzini kojom vazduh u uređaju cirkuliše
 • da li je strujanje u 360 stepeni ili je ograničeno
 • komplikovanosti uključivanja


I ovi detalji su jako bitni:


Gotovo svakom kupcu, pa i meni, pored efikasnosti bitna i estetika uređaja. Zato se češće biraju kompaktne varijante koje dizajnom ne odudaraju od nekih detalja u unutrašnjosti. Prečišćivač, ali i jonizator za vozilo radi na struju automobila i priključuje se u upaljač za cigarete. Moj savet je i da tražite najmodernije verzije koje imaju i USB ulaze pa pružaju korišenje i drugih uređaja.


Oprez pri odabiru!


Usled prisutne pandemije nude se brojni jonizatori za vozila , aparati za tretiranje vazduha koji obećavaju da prečišćavaju 99,9% nečistoća. Ipak, česte su i prevare u kvalitetu. Generalni je savet da treba birati proverene proizvođače, na sajtovima koji mogu da pruže brojne detaljne informacije i pomognu pri odabiru.

Nije bitna najniža cena, bitno je šta aparat za prečišćavanje vazduha u vozilu može da ponudi, pa mudriji ulažu u multifunkcionalne uređaje.


Zaključak se sam nameće…


Odgovor na pitanje iz naslova je jasan – uz pravi, kvalitetan uređaj unutrašnost vozila će ispuniti čist vazduh. Brzo živimo, nemamo vremena za sebe, ne posvećujemo dovoljno vremena zdravim odlukama.

Odlučio sam da ne provodim svakodnevno i preko sat vemena u nekoliko kvadrata limene konstrukcije sa štetnim gasovima i prljavštinom. Zašto bi to bilo ko radio sebi kada za nekoliko hiljada dinara može unaprediti prostor u kojem boravi. Ja sam ovako razmišljao i zato i odabrao ambilife prečišćivač i jonizator za automobil!

Čist vazduh je izvor života. Ima li on cenu za vas? Podelite mišljenja sa nama u komentarima ispod teksta!

 

 

KOMENTARI (10)

 1. avatar
  ko je šmeker svetskog glasa?

  pa kavaljeri i šmekeri, smao da znate da će dam aimati lepši osmeh kada uđe u kola i vidi ovo malo čudo da ne kažem gadžet.. jer dame vole oficire

  Preporuči | +3

 2. avatar
  Nenad

  Ovo treba da iimaju sva taksi vozila, a i rent a car agencije.

  Preporuči | +4

 3. avatar
  Srecko

  Sve sto ide u prilog nasem zdravlju to treba koristiti, ja sam nepusac i dobro znam kako mi je u autu kad jedno zapali cigaretu.

  Preporuči | +5

 4. avatar
  Nadja

  Odlicni su, svakako mnogooo bolji od klime

  Preporuči | +4

 5. avatar
  Jelena

  Ima smisla, naročito u današnje vreme. Mislim da ću ga kupiti, iako filtere za klimu menjam svake godine. Hvala za informaciju.

  Preporuči | +3

 6. avatar
  Ivana

  Ja sam muzu poklonila za rođendan, srećan je ko malo dete! Jedan od najboljih poklona za muskarca posebno ako je pušač...

  Preporuči | +4

 7. avatar
  Dara

  Slažem se u potpunosti sa gore navedenim komentarom, da bi trebali u gsp, imati, svaki po jedan taj prečišluvač vazduha za auto

  Preporuči | +5

 8. avatar
  Slavka

  Prvo treba kada se koristi auto ili krece na put ukljuciti preciscivac vazduha ambilife da bi se unistili razni alergeni, neprijatni mirisi, bakterije i opasni virusi. Kada se vazduh ocisti od svega tog moze se ukljuciti klima i odgovarajuca temperatura. Ovo treba imati svako ko ima auto jer je nuzno i neophodno.

  Preporuči | +5

 9. avatar
  Rada

  Konacno nesto dobro i korisno dok provodimo u voznji...eh kad bi vozila GSP-a obezbedili sa po jednim preciscuvacem, bar malo da se lakse dise...

  Preporuči | +8

 10. avatar
  sanja

  Ovo je prosto savrseno, ovo moram imati

  Preporuči | +8

Pošaljite komentar