598   3

Šta sve treba da znate o električnim kombijima

Razvoj električnih vozila je umnogome uticao na kvalitet svakodnevnog života. Pored toga što je olakšao transport ljudima, električna vozila postaju sve zastupljenija u saobraćaju zbog svoje praktičnosti i zbog toga što značajno manje zagađuju okolinu od običnih vozila.

Električni kombi je vozilo koje se pokazalo kao veoma efikasno rešenje i zato ima sve veću primenu u komercijalnom saobraćaju. Prema mišljenju mnogih, oni su odlična prevozna sredstva za obavljanje poslova u urbanim sredinama, na manjim razdaljinama.

Osim što znatno doprinosi čistijem vazduhu u urbanim sredinama, električni kombi je pogodan za selidbe zbog mnogih drugih pogodnosti koje sadrži. Pročitajte šta električni kombi tačno podrazumeva i zašto je idealan za mnoge firme.


Električni kombi - šta je i kako funkcioniše?


Ono što je karakteristično za električni kombi je to što se zasnivaju na postojećim mehanizmima za pokretanje kombija, ali je glavna razlika u tome što benzinski ili dizel motor, kao i rezervoar za gorivo, zamenjuje isključivo električni motor.

To su vozila na električni pogon koja se pune na posebnim utičnicama, a u zavisnosti od toga koliko su vati ti punjači, toliko će biti neophodno vremena da bi se baterija napunila do kraja.

Tako je primera radi, za električni kombi kompanije MAN, koja je u vlasništvu Volkswagena, na utičnici od 220 vati biti potrebno oko 9 sati da bi se baterija napunila do kraja, dok je najviše šest sati neophodno na srednje brzim AC punjačima za isto vozilo.


Jeftino punjenje baterije - pogodno za uštedu novca


Ono što je posebno kod električnih kombija, to su njihove baterije koje se nalaze u tovarnom prostoru i raspoređene su modulima od po dvanaest i šest ćelija. One se pune po relativno niskoj i pristupačnoj ceni, ako je uporedimo sa cenom punjenja dizel i benzin motora običnih kombi vozila.

Zahvaljujući konstantnom napretku tehnologije baterija kombija, ova vozila imaju odlične sposobnosti da svakodnevno saobraćaju bez velike potrebe da se naknadno dopunjuju u toku dana. Obično se pune preko noći u skladištima u kojima stoje kako bi bili spremni narednog dana.


Ekološka vozila koja su u skladu sa novim standardima


Zbog velikog zagađenja planete, mnoge države sveta su počele da vode veliku brigu o zaštiti životne sredine kako bi sačuvale zdravlje svojih građana i planetu od neželjnih posledica.

Mnoge zapadne zemlje su masovno počele da proizvode električna vozila, među kojima su i električna kombi vozila, prvenstveno, zbog novih zakona koji su stupili na snagu i koji podrazumevaju ispunjenje nove, stroge standarde o emisiji izduvnih gasova.

Ovi standardi su uvedeni kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u velikim, svetskim gradovima. Zbog ovih standarda, mnoge kompanije su zamenile svoja pređašnja kombi vozila i počele sa korišćenjem električnih kombija u poslovne svrhe.

Tako su, primera radi, mnoge kompanije u Londonu morale da u svoje vozne parkove uvrste i električne kombije koje će svakodnevno koristiti u obavljanju svojih poslova.


Niski troškovi punjenja i održavanja električnih kombija


Pored toga što su u skladu sa novim standardima, električni kombiji su znatno jeftiniji od dizel goriva, jer su troškovi po kilometru električne energije dosta niži u odnosu na troškove koje bi po kilometru imalo dizel kombi vozilo.

Osim toga, ono zbog čega su električna kombi vozila veoma zahvalna za održavanje je zbog toga što ona imaju znazno manje pokretnih delova, što znači da se oni manje kvare, a to u startu podrazumeva da su troškovi održavanja prilično niži nego za obična kombi vozila. Oni su, takođe, zahvalni i za smanjenje štetnih emisija CO2 i NOx.ž


Električni kombiji su veoma praktični za vožnju


Za razliku od običnih kombi vozila, električni kombiji su dosta praktičniji za vožnju zahvaljujući tome što ne postoje menjači za brzine. Isključivo se vožnja bazira na davanju gasa i kočenju.


Električni kombi
 

Osim toga što ne opterećuju vozača, električni kombiji su idealni za prijatnu vožnju jer su, pre svega, tihi zbog električnog motora koji nije ni u pola tako glasan kao što je to slučaj kod dizel ili benzin motora.


Najbolji električni kombiji u svetu u proteklih godinu dana


Prema istraživanju jedne firme iz Velike Britanije, neka od najboljih električnih kombi vozila iz 2019. godine su: Ford Transit Custom PHEV, Mercedes eSprinter, Nissan eNV200, Citroen Berlingo Electric i Mercedes eVito.

Zahvaljujući odličnim performansama, niskim troškovima održavanja i punjenja, kao i prijatnoj i udobnoj vožnji, ova električna kombi vozila su se našla u samom vrhu najboljih i najpopularnijih.

Ako uzmemo u obzir da tehnologija stalno napreduje, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo kakve performanse će imati nova električna vozila među kojima su i električni kombiji i automobili koji tek treba da se pojave na tržištu.

 

KOMENTARI (3)

 1. avatar
  Crvenkapica

  Volela bih da vozim neki električni auto. To je definitivno tehnologija budućnosti, a s obzirom da razmišljam "zeleno", nadam se da će ih uskoro biti sve više, pa će tako i brzo punjenje biti dostupnije. Jer ako ga punite na kućnoj utičnici, račun za struju će vam lako utrčati u crvenu zonu. U svakom slučaju, ovaj kombi je sjajan za neka duža putovanja, kao i za neki posao koji od vas zahteva nošenje uzoraka ili nešto slično.

  Preporuči | +1

 2. avatar
  angie

  Elektricna vozila su odlicna stvar sa aspekta zastite zivotne sredine. Drzava je krenula sa subvencijama za njih, ali cini mi se da ce nam trebati dosta vremena da to kod nas zazivi u potpunosti. Ali vidim da je dosta ljudi preslo na elektricni trotinet.

  Preporuči | +1

 3. avatar
  treba nam više punjača

  Sve OK, ali za masovniju uoptrebu potrebno je napraviti gustu mreža punjača gde će ti kombiji da se pune. Mreža treba da bude gušća od postojećih benziskih pumpi, pošto EV imaju manju autonomiju sa jednim punjenjem

  Preporuči | +1

Pošaljite komentar