2195   0

Na šta obratiti pažnju kod kupovine auto sedišta za decu

Kupovina auto sedišta za decu predstavlja zadatak koji se nalazi pred svakim roditeljem koji poseduje automobil. Od ranog doba, roditelji koji decu nastoje voziti u svojim autima moraju da smeste na odgovarajući način u vozilo. Baš iz tog razloga, kupovina auto sedišta za decu predstavlja nezgodan zadatak koji je poželjno dobro obaviti.

Bilo da je u pitanju dete od tek nekoliko meseci ili dete starosti par godina, sedište u autu treba da bude bezbedno i da se dete oseća sigurno tokom vožnje. Zbog osetljivog zadatka koji sedište treba da obavlja, potrebno je obaviti opsežno istraživanje i tek onda odabrati pravo sedište za dete u autu. 

U nastavku teksta pročitajte na šta treba obratiti pažnju kod kupovine auto sedišta za decu.


Odabir sedišta u skladu sa godinama deteta

Rast i razvoj deteta predstavlja važan faktor prilikom kupovine auto sedišta za decu. S obzirom na to da bebe brzo rastu, uzrast je dat kao smernica, jer nekad deca u istom uzrastu mogu biti krupnija ili sitnija. Na osnovu težine, a ne samo uzrasta vašeg deteta, odredite koja grupa auto sedišta je odgovarajuća.

Prvoj grupi pripadaju deca uzrasta do 9 meseci starosti, a sam tip sedišta je onaj koji je pozicioniran suprotno od smera vožnje. To su najčešće sedišta sa ravnim dnom, koja se preporučuju prevremeno rođenim bebama, bebama koje ne mogu da leže u regularnim auto sedištima, kao i za duža putovanja.

Druga grupa se odnosi na decu do 18 meseci starosti, dok je tip sedišta takođe onaj koji je pozicioniran suprotno smeru vožnje. Kod ovih auto sedišta, beba leži u fetus položaju. Takav položaj je najbezbedniji položaj za dete, jer se tokom potencijalnih sudara, sile koje mogu da povrede dete rasipaju o školjku sedišta, pa je beba zaštićena. 

Sledeća starosna grupa se tiče dece starosti od 9 meseci do 4 godine, u zavisnosti od kilaže koju vaše dete ima. U ovu kategoriju spadaju deca od 9 do 18 kilograma, a ova vrsta sedišta nema ručku, teža su od običnih sedišta za bebe i predviđeno je da stoje u kolima. Ova sedišta se uglavnom postavljaju u pravcu vožnje.

Takođe, sedišta iz ove grupe mogu imati kaiševe sa 3 ili 5 tačaka sigurnosti ili sigurnosni jastuk. Taj sigurnosni jastuk oponaša vazdušni jastuk primajući sile prilikom sudara, a time smanjuje rizik od ozbiljnih povreda. Jastuk se stavlja preko stomaka deteta i dodatno se pričvršćuje pojasom automobila.


Auto sedišta za decu stariju od 3 godine

Auto sedišta za decu stariju od 3 godine namenjena su deci težine od 15 do 25 kilograma, a ova auto sedišta preporučuju se deci uzrasta od 3 do 7 godina. Sedišta ove kategorije se nameštaju u pravcu vožnje, dok je dete vezano ili kaiševima ili pojasom automobila. 

Posljednja kategorija auto sedišta tiče se dece starosti od 6 do 12 godina, koja su teška negde između 22 i 36 kilograma. Njima se za uporabu preporučuju buster sedišta za automobile. Ova sedišta su namenjena deci koja još uvek nisu dovoljno velika da koriste pojas automobila koji je predviđen za odrasle koji se voze u kolima. 

Osnovna uloga buster sedišta je da podižu dete tako da pojas ide preko ključne kosti i grudi, a donji deo ide preko kukova, kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost deteta tokom vožnje.


Sedišta za decu u skladu sa modelom automobila

Ukoliko ste dobili prinovu i rešili da kupite automobil koji na bolji način odgovora zahtevima porodičnog života, dok tražite nekoga ko će otkupiti vaš stari automobil, potrebno je da znate da kupovina auto sedišta za decu treba da bude u skladu sa modelom novog/starog automobila.

Ukoliko ste odlučili da prodate stari automobil, važno je razmislite o tome da auto sedišta za decu odgovaraju novom modelu vozila. Pre same kupovine sedišta, bilo bi idealno da isprobate nekoliko modela, da vidite da li udobno naležu na zadnje sedište, da li postoji dovoljno prostora za dete i da li sedište može pravilno da se postavi u vaš automobil

Ukoliko je odgovor potvrdan, onda ste pronašli model koji odgovara vašem novom ili polovnom vozilu.


Obratite pažnju na ispravnost polovnih auto sedišta

Ukoliko kupujete polovna auto sedišta za decu, potrebno je da obratite posebnu pažnju na samu ispravnost tih sedišta. Prilikom kupovine polovnih sedišta, izuzetno je važno da to sedište nije učestvovalo u sudarima, jer je moguće da sedište ne izgleda oštećeno, ali da je prilikom sudara došlo do mikrooštećenja koja umanjuju sigurnost sedišta, pa u slučaju narednog sudara može da dođe do pucanja delova na sedištu.

Pored toga, poželjno je da obratite pažnju na rok trajanja sedišta koji je utisnut na plastici ili deklaraciji prilikom kupovine isto. Kupovina auto sedišta za decu je poduhvat kojima roditelji treba da posvete potrebnu pažnju, da na umu imaju starosnu granicu, kvalitet izrade auto sedišta, rok trajanja i da posebno obrate pažnju kada je u pitanju kupovina polovnih auto sedišta.  
 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar