1024   0

Najvažnije stvari koje treba proveriti na automobilu pre puta

Redovna kontrola ispravnosti automobila je poput obavezne higijene koja ne sme biti zanemarena, kako zbog stanja automobila, tako i zbog bezbednosti vozača i svih onih koji su u automobilu.

Iako se podrazumeva da se tehnički pregledi automobila obavljaju na određen broj pređenih kilometara, odnosno na svakih nekoliko godina, važno je znati osnovne stvari o vozilu koje će omogućiti da i sami izvršite barem površnu kontrolu automobila. Ovo je naročito bitno ukoliko planirate duži put autom, jer sigurno ne želite neprijatnosti tokom vožnje.

Stanje vozila

Iako mislite da je sve u najboljem redu, nije na odmet proveriti neke stvari pre puta. Uostalom, vaša predostrožnost je mnogo bolja opcija od moguće situacije u kojoj ostajete pored puta jer vam se nešto potencijalno iskomplikovalo u vožnji. Evo nekoliko saveta za samostalno kontrolisanje stanja automobila pred put.


#1 Proverite ispravnost kočnica


Pre polaska na putovanje, najvažnije je da obezbedite ispravne i kvalitetne auto delove za vaš automobil, a to u prvom redu podrazumeva kočnice. Njihovo besprekorno funkcionisanje je prioritet gde god da se vozite.

O tome u kakvom su stanju kočnice na vašem vozilu možete zaključiti i iz toga kako se automobil “ponaša” tokom vožnje. Ako čujete škripanje, to je već dovoljan znak za uzbunu. Takođe, možete prilikom pritiska osetiti da je kočnica labava, ili da auto vuče na jednu stranu prilikom kočenja.

Opšte pravilo je da kočnice treba menjati na svakih 50 000 pređenih kilometara, ali ovo ne treba shvatati striktno - ukoliko primetite bilo šta čudno, to je znak da su kočnice spremne za pregled ili zamenu. Kočioni sistem u svakoj situaciji mora biti ispravan. Šanse za komplikacije su manje ukoliko imate sistem automatskog kočenja i upozorenja na sudar.


#2 Provera i zamena ulja 


Jedna od najvažnijih stvari koju sami možete proveriti kada je automobil u pitanju je nivo motornog ulja. Nivo ulja možete proveriti tako što ćete izvaditi štapić za merenje ulja, prebrisati starom tkaninom kako biste sklonili tragove ulja, a zatim ponovo zaroniti u rezervoar sa ulje.

Kada izvučete štapić videćete tragove ulja, i njihov nivo možete uporediti sa zarezima koji su istaknuti na štapiću. Ukoliko je ulje bliže donjem zarezu koji označava najnižu granicu, važno je da dospete ulje u najkraćem roku.

I pored ove samostalne provere ulja, trebalo bi da na svakih, otprilike 10 000 pređenih kilometara kompletno zamenite ulje i tako obezbedite još jedan uslov za normalnu i bezbednu vožnju. Osim ulja, trebalo bi proveravati i druge tečnosti u vozilu - tečnost za automatski menjač, tečnost za pranje vetrobranskog stakla i rashladne tečnosti koje štite motor od pregrevanja.


#3 Stanje guma


Za bezbednu vožnju je važno da gume automobila budu adekvatno naduvane. Meke gume uzrokuju oštećenje vozila prilikom vožnje, a osim toga i usporavaju automobil jer se sa neadekvatnim gumama ne može razviti odgovarajuća brzina.

 

Merač pneumatika vam može pomoći da proverite koliki je pritisak u gumama, a preporuka je da kada krećete na duži put, pritisak u gumama napumpate i za 0.2 bara više u odnosu na standardni pritisak. Neispravne gume mogu značajno uticati na sveukupni kvalitet vozila i bezbednost u vožnji, pa ne zanemarujte ovaj segment koji i sami možete proveriti kada krenete na put.


#4 Izdržljivost akumulatora


Da bi se planirano putovanje realizovalo na bezbedan način, akumulator mora biti adekvatno napunjen da bi izdržao vožnju. Prilikom provere akumulatora, očistite kleme kako biste osigurali da baterija ima dobru vezu sa električnim sistemom automobila. Na njima se često taloži korozija, a nju možete očistiti smesom napravljenom od malo sode bikarbone i vode. Posle čišćenja obavezno dobro osušite kleme i prikačite ponovo na akumulator.


#5 Ispravne sirene i svetla


Svetlosna i zvučna signalizacija mora odlično da funkcioniše, što će vam naročito značiti ukoliko su vremenski uslovi tokom vožnje loši. Sve - uključujuči kratka svetla, duga svetla, poziciona i stop svetla, svetla za maglu, rikverc svetla i registarske tablice - mora biti savršeno funkcionalno i ispravno pre polaska na put. Stanje svetala ćete jednostavno proveriti ukoliko ih nekoliko puta uključite i isključite pre polaska na put.

Važno je da svaka vaša vožnja bude bezbedna, kako za vas tako i za druge učesnike u saobraćaju. Zato ne zanemarujte redovne kontrole automobila, pogotovo jer mnoge stvari možete i sami proveriti i srediti pre polaska na put.

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar