1322   1

Lizing ili auto kredit – pitanje je sad!

Kupovina novog ili polovnog vozila se može finansirati putem lizinga ili auto kredita kao namenskih kredita koji su povoljniji od opcije keš kredita. Mnogi kupci ni ne znaju pravu razliku u ova dva načina otplate i gledaju samo konačnu ratu što je samo jedan segment otplate.

Šta je razlika, koje su prednosti, a koje su mane kupovine kola na ova dva načina?

Kupci treba da znaju šta dobijaju ovakvim načinima finansiranja i kako da odaberu najbolje opcije.


Auto kredit je u mnogim situacijama najbolji izbor


Auto krediti spadaju u redovnu ponudu poslovnih banaka i predstavljaju deo namenskih kredita za kupovinu automobila.

Najčešće se odobrava do maksimalno 25.000 evra na period do 8 godina uz učešće i različite vrste obezbeđenja. Sa auto kreditom se dobija odličan način finansiranja kupovine novih ili polovnih vozila.

Procedura odobrenja je izuzetno jednostavna i laka gde se sa potvrdom o kreditnoj sposobnosti i redovnim primanjima može dobiti auto kredit za nepun sat što znači finansije neće stopirati kupovinu niti će isplata kasniti onda kada se odabere vozilo.

Moguće je imati fiksnu kamatnu stopu, za kredit konkurisati online i dobiti druge povoljnosti koje odgovaraju tražiocima auto kredita.

Ono što je ključna razlika u odnosu na lizing, sa auto kreditom se kupuje vozilo na kredit koje se vodi na vlasnika od momenta kupovine i zato su kamate često više nego u lizing kućama.


Kako izgleda kupovina automobila na lizing?


Najveća razlika u odnosu na auto kredit je to što se kod kupovine na lizing automobil ne vodi na kupca sve dok se isplati uzeta suma, već je registrovan na lizing kuću.

Zbog toga je u većini slučajeva niža kamata, ali se na kamatu plaća i PDV pa se ona može i izjednačiti.

Sistem odobrenja je isti samo se obraćate lizing kući ili banci koja odobrava lizing. Važno je da kupac bude kreditno sposoban, da automobil svo vreme bude „kasko“ osiguran i mora biti upisan u Registar lizinga u APR.

Postoje neki posredni troškovi kojih nema kod auto kredita, ali i manje papirologije pa je sistem odobrenja dosta različit. Zbog toga, iako se otplaćuju na isti način, ne odgovaraju svima, a prvenstveno jer se vozilo ne vodi na kupca već na lizing kući.


Šta je bolje odabrati?


Nekim klijentima je važno da kamata bude niska i pristaju na to da se automobil ne vodi na njih kao garancija za kredit što donosi nižu ratu, ali ne biraju svi na ovaj način.

Zbog toga smo rekli da visina kamate nije uvek presudna i da treba gledati kompletne uslove koji se nude i birati najbolju varijantu jer ima dosta sličnosti, ali i velikih razlika pa treba mudro birati i odabrati najbolju ponudu koja postoji.

Po nekom nepisanom pravilu, lizing najčešće koriste firme za kupovinu svog voznog parka, a fizička lica automobile kupuju uz pomoć auto kredita. To nije opšte pravilo, ali je vrlo često slučaj.

Dobro je da svaki kupac ima više solucija jer tako može da odabere najbolju ponudu. Na ovaj način nema osobe koja neće uspeti da finansira kupovinu vozila i da pri tome ne bude previše kreditno opterećena.

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar