591   0

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine polovnog automobila?

Najveći broj vozača u našoj zemlji se radije odlučuje za kupovinu polovnog nego novog automobila. Razloga za to je mnogo, a između ostalog to su svakako visoke cene novih automobila. Međutim, prilikom kupovine polovnih automobila treba biti posebno pažljiv i voditi računa o različitim detaljima kako biste izbegli da budete prevareni.

Nije lako doneti odluku da je određeni automobil upravo ono što nam treba i da je odnos cene i kvaliteta adekvatan, te vam u nastavku teksta predstavljamo o čemu treba da razmišljate prilikom kupovine polovnog automobila i kako da odaberete najbolji automobil za vaše potrebe.


#1 Komponente automobila - razmislite da li se ulaganje isplati


Najvažniji auto-delovi su oni koji direktno utičnu na vožnju, vaš ugođaj tokom nje, ali pre svega na bezbednost prilikom vožnje. Tu svakako mislimo na motor, menjač, stabilnost prilikom vožnje, a važna stavka su svakako i delovi kočionog sistema.

Kada govorimo o bezbednosti prilikom vožnje, glavna komponenta su definitivno kočnice, odnosno kočioni sistemi. Proveru kočnica ćete obaviti prilikom probne vožnje, ali i na detaljnom pregledu kod auto-mehaničara.

Motor predstavlja glavni i najvažniji deo automobila iz prostog razloga jer ga on pokreće, stoga možemo reći da je motor “srce” automobila. Motori mogu biti različitih jačina, a on određuje koliko je automobil brz, snažan, koliko troši, a pogledom ispod haube možete bar delimično zaključiti koliko je motor istrošen.

Na osnovu stanja motora treba da odlučite da li ćete kupiti automobil, stoga je važno obratiti pažnju na zaprljanost motora, a prilikom otvaranja poklopca motora ne bi trebalo da postoji beli kondenzat koji ukazuje na pojavu vode u motoru. Takođe, ako iz otvora za ulje tokom rada motora izlazi dim, to ukazuje na problem.

Vrlo je važno da odaberete automobil sa dobrim motorom, kočnicama, menjačem i drugim komponentama koje zahtevaju velika dodatna ulaganja, a da biste bili sigurni u svoj izbor, obavezno prepustite posao profesionalcima.


#2 Razgovarajte sa prodavcem


Bitan segment je utisak koji prodavac ostavi na vas. Razgovarajte sa njim o pređenoj kilometraži, eventualnim saobraćajnim nezgodama koje je automobil pretrpeo, redovnom održavanju i sl. Naravno, često je teško utvrditi pređenu kilometraži i poverovati vozaču u ono što nam govori.

Najbolji način da se uverite u istinitost reči prodavca je svakako probna vožnja, odlazak kod auto-mehaničara koji će detaljno proveriti komponente automobila, ali i proveru u Centru za motorna vozila AMSS-a. U ovom centru ćete moći detaljno da odredite stanje vozila i procenu vrednosti vozila.


#3 Probna vožnja je obavezna


Kao i prilikom kupovine novog automobila, potrebno je izvršiti test vožnju i u slučaju kupovine polovnog vozila. Tokom vožnje bi trebalo da osluškujete zvuk automobila, stabilnost koju osećate prilikom vožnje, promenu brzina, kočenje, funkcionalnost volana, eventualno trzanje automobila i slično.

Ukoliko niste iskusan vozač, savetujemo da u probnu vožnju, kao i u samu procenu automobila uključite osobu kojojoj verujete, a koja je već kupovala polovan automobil i razume se više od vas.


#4 Adekvatnom dokumentacijom se štitite od prevare


Prodavac bi trebalo da vam pokaže servisnu knjižicu u kojoj ćete moći da vidite redovna održavanja i servise vozila, a na taj način ćete utvrditi da li je automobil redovno održavan, što vam na neki način garantuje da je zadržan kvalitet određenih komponenata.

Ovde je važno napomenuti da prilikom kupovine polovnog automobila treba da proverite u policiji da li je kraden, jer je to zapravo najgore što može da vam se desi.

Kada ste se odlučili da kupite vozilo potrebno je treba da sklopite ugovor o kupopradaji sa vlasnikom i overiti ga kod notara. Ovaj ugovor ima poseban obrazac koji možete pronaći na internetu. Nakon potpisivanja, plaćate porez u poreskoj upravi koja se nalazi na opštini prodavca, a potom je vreme za odlazak u nadležnu policijsku upravu.

Ovde vršite promenu vlasništva, a za to vam je neophodna lična karta, saobraćajna dozvola prodavca, ugovor o kupoprodaji, plaćeni porez i administrativni troškovi. S obzirom na to da može doći do promene neophodne dokumentacije, predlog je da pozovete policijsku upravu i raspitate se o neophodnoj dokumentaciji.

Na kraju možemo da vas savetujemo da dobro razmislite pre kupovine polovnog automobila, odredite budžet koji ste planirali i uradite sve provere koje smo ovde naveli. Nemojte se ustručavati da potavljate pitanja prodavcu, obavite test vožnju, a obavezno odradite promenu vlasništva da biste se na taj naćin zaštitili. Želimo vam isplativu kupovinu i bezbednu vožnju!

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar