444   0

Alati i oprema koja će vam biti od koristi u automobilu

Alati različitog tipa izuzetno su korisna pomagala kako u domu, tako i u automobilu, odnosno na putu. Pojedine mašine i alate koriste uglavnom profesionalci, a na tržištu su i brojni alati koje vozači mogu na jednostavan način upotrebljavati, a mogu biti izuzetno su značajni u svakodnevnim situacijama koje ih mogu snaći.

U nastavku teksta predstavićemo vam kratku listu alata koji se mogu naći u vašem gepeku, ili pak prednjem delu automobila, a biće vam izuzetno dragoceni za male kvarove i prepravke, ali i za krupnije probleme prilikom kojih vam automobil stane na putu.


Zašto je korisno posedovati alat i dodatnu opremu u svom automobilu?


Veliki broj vozača u gepeku svog automobila ili pak nadohvat ruke, drži određena pomagala, odnosno opremu koju je obavezno posedovati na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja. Tu spadaju: sigurnosni trougao, reflektujući prsluk, oprema za pružanje prve pomoći, rezervna guma i sajla za vuču vozila.

Alati

Rezervnu gumu, odnosno rezervni točak nije neophodno posedovati jedino u slučaju da posedujete run-flat pneumatike ili određeno sredstvo za trenutnu popravku probušene gume. Izuzev pomenutih stavki, retko se može sresti vozač koji ima dodatnu opremu i alat koji je u pojedinim situacijama gotovo neophodan.

U pojedinim online šopovima možete pronaći sve vrste alata pouzdanih brendova, kao i alat koji možete smestiti u svoj automobil, a online kupovina će vam olakšati čitav proces i uštedeti vreme koje biste potrošili na istraživanje i obilazak prodavnica.

Dodatna oprema i alat pružiće vam sigurnost u neočekivanim situacijama i omogućiti vam da u što kraćem roku pronađete optimalno rešenje za novonastali problem na putu. Oprema, odnosno alati o kojima ćemo pisati posebno su korisni prilikom dugih putovanja, posebno u inostranstvo, kada nije najlakše pronaći efikasnu pomoć na putu.


#1 Ručni i aku alati - napravite mesta za dragocena pomagala


Ručni alat različitog tipa može vam zatrebati u kući, dvorištu, ali i u automobilu, odnosno na putu. Mnogo je situacija koje zahtevaju brzo i efikasno rešenje, a prilikom kojih će vas upravo ručni alat spasiti.

Osnovni problem koji može da vas zadesi na cesti jeste zamena pneumatika. U tom slučaju će vam ključ definitivno biti od pomoći i omogućiti čitavu proceduru. Takođe, ovaj koristan ručni alat biće vam značajan i za skidanje akumulatora, što je izuzetno delikatna situacija, te stručnjaci preporučuju korišćenje upravo ključa kao najstabilnijeg ručnog alata.

Izuzev pražnjenja akumulatora, što je još jedna “krizna” situacija prilikom koje će automobil stati na putu, akumulator ćete skidati i kada ga čistite, te vam je kvalitetan alat i u ovom slučaju neophodan.

Prilikom kupovine ključeva različitog tipa vodite računa o veličinama koje su vam potrebne. Cevasti ključevi su najpogodniji za prepravke različitih komponenata na automobilu, a tu je i podesivi francuski ključ koji će vam priskočiti u pomoć ukoliko nemate odgovarajuću veličinu cevastog ključa.

Pored pomenutih ključeva, klešta i šrafciger su takođe korisna pomagala za svakodnevne sitne prepravke, odnosno kvarove na vašem automobilu, a sasvim sigurno vam neće zauzeti značaj prostor u vozilu, te je preporuka da se nađu u vašem setu alata.

Kada je reč o sledećem pomagalu koje ćemo pomenuti, bilo bi bolje da vam ne zatreba, ali ukoliko je nadohvat ruke, moglo bi vam spasiti život. U pitanju je čekić za razbijanje stakla koji uvek treba da bude u blizini, nadomak vozačevog ili suvozačevog sedišta.

Ukoliko se desi da prilikom saobraćajne nezgode završite u vodi, ova napravica će vas izbaviti iz automobila upravo razbijanjem stakla, a samim tim omogućiti brže spasavanje i izlazak iz opasne situacije.


Akumulatorski alati u vašem automobilu - šta vam je potrebno


Aku alati izdvajaju se kao mašine kojima je lako rukovati, te i laik može nesmetano da koristi veliki deo akumulatorskih alata u različite svrhe. Kada govorimo o aku alatu koji može da se nađe u vašem automobilu, ne smemo izostaviti aku kompresor.

Ovaj kompresor može se koristiti za privremeno ili trajno rešavanje problema kod guma motornih vozila, ali i bicikala. Kvalitetan aku kompresor poseduje i led svetlo, displej koji vam olakšava proces, a kada je pneumatik napumpan, kompresor prestaje sa radom.


#2 Oprema koja nije obavezna ali je izuzetno značajna na cesti


Nakon što smo pomenuli praktične alate za koje treba da izdvojite prostor u svom vozilu, pomenućemo i opremu koja nije obavezna, ali je značajna za razne situacije koje vas mogu zadesiti na cesti.

U redovima iznad pomenuli smo ključ koji vam treba za zamenu pneumatika, a sada ćemo na to dodati i dizalicu koja će pomoći da podignete automobil sa ravne podloge, te zamenite gumu.

Izuzev dizalice, kablovi za paljenje su izuzetno korisni ukoliko ne možete da pokrenete vozilo, te je neophodno upaliti automobil pomoću punog akumulatora drugog vozila.

Još jedan savet koji ćemo vam dati u vezi sa dodatnom opremom za automobil, jeste da pre putovanja u inostranstvo proverite da li je u državi u koju ste se uputili neophodna odnosno obavezna dodatna oprema, te da je spakujete kako biste izbegli novčane kazne.

Nadamo se da nam je naš tekst približio značaj alata i dodatne opreme u automobilu, te da ćete u što kraćem roku nabaviti ručne i akumulatorske alate, ali i opremu koja vam pruža sigurnost na cesti.

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar