511   3

Selidbe u doba korona virusa

Da li su selidbe za vreme pandemje korone virusa moguće?


Naravno da jesu, život ne može da stane ali ceo proces selidbe mora da se odvija sigurno i pod epidemiološkim merama.

Cilj ovih mera je da se rizik od zaraze svede na najmanju meru. Ovo pomalo komplikuje stvari, ali agencije za selidbe su upoznate sa svim potrebnim merama i mogu da odgovore na ove zdravstvene izazove.


Kako pronaći sigurnu agenciju za selidbe


Agencije za selidbe možete pogledati i istražiti na internetu. Većina koja drži do svog renomea i kvalitetnog rada nastoje da su im sajtovi lepo dizajnirani i optimizovani za Google. Pozovite  ih i postavite im konkretna pitanja (pored ostalih pitanja koje biste postavili u “normalnim situacijama”):

 

 • Da li su njihovi radnici edukovani i upoznati sa svim aspektima bolesti i zaštite od nje? Da li postoji interna obuka?
 • Da li su izrađeni i usvojeni adekvatni zdravstveni protokoli pod kojima se izvode selidbe?
 • Da li radnici prilikom rada praktikuju socijalno distanciranje i paze na rastojanje od 2m?
 • Da li radnici nose maske i ostalu opremu za zaštitu?
 • Da li koriste sredstva za dezinfekciju, alkoholne sprejove, gelove i slično. Da li radnici nose rukavice? Da li možda vi treba da obezbedite ta sredstva?
 • Da li u  agenciji postoji lice koje vrši proveru zdravstvenog stanja radnika (merenje temperature i slično)? Da li radnici koji se zaraze idu u karantin?
 • Da li se vozila čiste i dezinfikuju posle svake selidbe?


Da ova pitanja nisu nepotrebna?

Nisu.

Ako vam sve ovo deluje nepotrebno mi kažemo da nije. Vaše zdravlje je prioritet i ako vi ne vodite računa o vašem zdravlju i zdravlju vaših najbližih to niko drugi ne može da uradi umesto vas.

 

Šta se promenilo zbog korona virusa?

 

Zbog pandemije i korona virusa se promenio niz okolnosti. Najvažnije je da su se sve operacije koje to dozvoljavaju prebacile na daljinski način rada. Učenje od kuće, rad od kuće su postale naša svakodnevnica. 

 

Procena selidbe


Obično se pre selidbe radi procena selidbe, neko iz agencije dođe u vaš dom i izvrši procenu. Napravi se lista stvari koje treba da se presele, procene se mogući problemi, iskalkuliše se broj potrebnih radnika, koje prevozno sredstvo da se angažuje, procene se troškovi i odredi cena selidbe, napravi precizan i održiv plan.

Kako bi se smanjio rizik i po klijente i po radnike, ova veoma važna faza se sada radi bez fizičkog prisustva:

 • Konsultirajte se telefonom
 • Pošaljite listu stvari i slike stvari mejlom
 • Napravite video oba stana telefonom i pošaljite preko skajpa ili vibera agenciji. U videu prikažite stvari koje treba da se sele, pristupne puteve za vozila, stepenice, lifta ako ga ima i sve ono što bi radnici agencije za selidbe pogledali prilikom procene


Saveti kako izvesti selidbu na siguran način


Skratite vreme selidbe a time i zdravstveni rizik uz ove savete:

 • Sami spakujte stvari za selidbu
 • Obeležite kutije i napravite mapu gde biste želeli da vam se stvari rapsporede u novom stanu. Tako nećete morati da budete prisutni i smanjićete rizik od zaraze
 • Sklonite sa ulaza potencijalne prepreke kako radnici ne bi gubili vreme.
 • Obezbedite parking prostor za vozila agencije za selidbe
 • Obavestite komšije na vreme, i svakako im recite da će radnici maksimalno da se pridržavaju epidemioloških mera

 

Da li se seliti u doba korone zaključak sledi

 

Na neki način polako učimo da živimo sa virusom, život se polako vraća, vraćamo se i aktivnostima pre pojava pandemije. Selidbe su svakako deo naših života, svako se barem jednom  u životu preselio, i one su nastavljene i pod ovim okolnostima.

Ukoliko angažujete agenciju za selidbe, informišite se o selidbama, pogotovo u većim gradovima kao što je Beograd, Novi Sad, Kragujevac a tek onda odaberite onu koja vodi računa o zaštiti od zaraza, pogotovo korona virusa  i koja se strogo drži epidemioloških mera.  

 

 

KOMENTARI (3)

 1. avatar
  Srecko

  Da li su selidbe za vreme pandemje korone virusa moguće? Naravno da su moguce, zivot ne moze da stane moramo nastaviti da funkcionisemo i u ovim otezanim okolnostima. Svaka agencija za selidbe je edukovala i zastitila svoje radnike da normalno i bez rizika obavljaju ovaj posao.

  Preporuči | 0

 2. avatar
  Crvenkapica

  Baš tako, život ne može da stane, a ako morate da se selite, selićete se bez obzira na virus. U svakom slučaju, dobro je kada to za vas radi agencija od poverenja. Onda u selidbi možete čak i da uživate. Odličan tekst :)

  Preporuči | +1

 3. avatar
  Nadja

  Korona je mnogo toga promenila, ali neke stvari u zivotu ne mogu da se odloze, pa tako i selidba.Lljudi moraju da nastave normalno da zive, ne moze sve da se zaustavi.

  Preporuči | +1

Pošaljite komentar