871   1

Zaštitite svoj automobil od krađe na jednostavan način

Godišnje se ukrade preko 1000 vozila širom naše zemlje. Ne želite da budete deo ove statistike? Pokazaćemo vam kako da zaštitite svoj automobil od krađe na jednostavan način – GPS lokatorom za auto. Nije komplikovano kako se čini i svaki vlasnik automobila može da ga poseduje.

Tekst će vas inforimisati kada i kako ovi trakeri za automobil mogu biti korisni, način upotrebe, koliko koštaju...u principu sve ono što je potrebno da već sutra nabavite jedan ovakav uređaj i zaštitite svog „ljubimca“.


Koja je najbolja zaštita auta od krađe?


Postoje razne vrste i metode zaštite, ali samo ona koja osujeti otuđenje je zapravo jedini valjan izbor.

Uređaji za zaštitu automobila su sve savremeniji, ali i kradljivci postaju sve maštovitiji pa se kradu čak i najnovije generacije vozila sa naprednim alarmnim sistemima.

Na tržištu se nude elektronske blokade koje aktiviraju alarm, prekidaju struju u automobilu ili traže elektronske ključeve za startovanje vozila. Ali ni lopovi nisu ono što su bili. Sa sobom nose opremu kojom zaobiđu elektoniku i za samo par minuta ostavljaju vas bez auta.

Svima su poznate mehaničke barijere koje se postavljaju unutar vozila u vidu fizičkog blokiranja volana, menjača ili papučice za gas. Neke su delotvornije od drugih, ali im je zajedničko to što se komplikovano postavljaju, skidaju, zauzimaju prostor. Na kraju se uvek može pronaći jedan kradljivac koji će biti uporniji i uspeti da odveze automobil.

„Moje vozilo je bezbedno, parkiram ga u garaži“. Na žalost ovo nije tačno, nije ništa bezbednije nego na ulici. Lopovi lako obijaju brave garaža i kradu vozilo možda i brže nego da je ono na dostupnijem mestu. Razlog tome leži u činjenici da vlasnici naivno misle da su garažna vrata dovoljna i često ne ulažu u dodatne vidove zaštite automobila. Kradljivci su se toliko ispraksirali da za desetak minuta mogu ući u garažu, onesposobiti alarm i pokrenuti vozilo.

Svaki od ovih uređaja se pre ili kasnije pokaže kao nedelotvoran jer lopovi ukapiraju kako da zaobiđu problem a tada je već kasno. Da li je? Postoji još jedan super način zaštite automobila koji će vam omogućiti da znate gde je vozilo odveženo.


GPS lokator – nadzirano kretanje vašeg automobila


GPS traker kao deo špijunske opreme je jeftin, daje tačne podatke o lokaciji vozila i skriva se bilo gde jer mu nije neophodno napajanje strujom automobila. Kada ga dobro sakrijete lopov neće ni slutiti da imate saveznika na vašoj strani koji vam javlja njegovo kretanje.

Danas je takva situacija da morate preuzeti sve korake da zaštitite svoj automobil od krađe, a najjednostavniji načini su obično i najdelotvorniji. Ovaj uređaj je tokom vremena imao svojih poboljšanja i nadogradnje ali mu se dobra zamena nije pronašla.


Kakve su mogućnosti ove detektivske spravice?

 • GPS lokator za auto je uređaj malih dimenzija pa se lako sakriva bilo gde u automobilu, ispod haube, u gepeku... Postoje verzije sa snažnim magnetom pa će uređaj biti fiksiran bez ikakvih problema i ostati skriven, što je još bitnije.
 • Sadrže SIM karticu pa omogućavaju precizne i brzo dostupne informacije o lokaciji vozila. Vama treba samo vaš mobilni telefon i pristup internetu da bi praćenje bilo moguće. Ne treba vam nikakva druga komplikovana oprema. Neki trakeri šalju koordinate automobila putem SMS kada mu vi pošaljete zahtev, a neki da se aktiviraju kada se pređe odobren radijus kretanja.
 • Možete imati i uvid u to koliko je km prešao automobil, trasu kojom se kretao, brzinu kretanja. Sve to će omogućiti da se vrlo brzo automobil locira i bezbedno vrati svom vlasniku.
 • Na tržištu se nude i sofisticiranije varijante ovakve zaštite automobila putem satelitskog blokiranja dovoda goriva, volana ili elektronike. Postoje web aplikacije koje omogućavaju ove radnje. Neke firme ih nude u vidu mesečne pretplate za korišćenje dok je kod drugih plaćanje jednokratno. Pre odluke o instaliranju ovih daljinskih kontrola treba da znate da je ovaj sistem povezan sa elektronikom vozila zato i ima mogućnost daljinske kontrole operacija u vožnji, ali je iz tog razloga i podložniji hakovanju vičnog kradljivca. Zato se dobro raspitajte o svim činiocima ako je ova verzija vaš favorit.


Vrhunska zaštita auta po odličnoj ceni?


Može! GPS traker je i tu bez premca Ne postoji cena koja ne bi bila plaćena kada je u pitanju zaštita naših najmilijih i naše imovine. Ipak, bitno je sagledati koja je zaštita delotvorna a ne samo skupa. Treba znati šta vam ona pruža i koliko ste bezbedni.

Ovi lokatori nisu najjeftinija vrsta zaštite automobila, ali su prepoznati kao bitni činioci za prevenciju trajnog otuđenja vozila širom sveta. Zato se mnoge osiguravajuće kuće odlučuju na ponudu niže cene osiguranja vozila ako posedujete GPS lokator. Ovo je dobar način podsticanja odgovornog ponašanja vlasnika vozila, a na kraju svima donosi korist.

Cena GPS lokatora varira od nekoliko desetina eura pa do nekoliko stotina. Sve zavisi od vrste podrške koju pruža tragač. Ono što treba da znate je da i najjeftinija verzija je dovoljno dobra da se spreči otuđivanje automobila, sva skuplja podešavanja su stvar dodatnih opcija prilikom praćenja.

Birajte pouzdanije prodavce ovih spravica, one koji su dugo vremena u poslu, daju garanciju, pružaju pomoć i podršku. Takvi prodavci će vam dati i savete koji uređaj bi najbolje odgovarao vašim potrebama.

Nadzorne kamere, mehaničke blokade, dobar alarm – sve je to u redu, ali se dosta puta pokazalo kao nedovoljno efikasno. Imajte i dodatni plan ako lopov uspe da pokrene auto i nestane sa njim!


U kojim još situacijama može dobro da dođe GPS taker u automobilu?


Ovi mali uređaji su odlični za praćenje svih kretanja jednog vozila. Nemojte brinuti da će se nakon nekoliko provera lokacije baterija isprazniti, napravljena je da dugo traje a omogućeno je da se potom može napuniti za ponovnu upotrebu. Postoje i one verzije koje se postavljaju na elektroniku automobila pa imaju neograničeno napajanje.

Odlični su za nadziranje vožnje neiskusnih vozača, naročito tinejdžera sa tek stečenom dozvolom. Bićete upućeni u kretanje automobila, brzinu, lokacije na kojim se zaustavljaju…sve putem SMS obaveštenja. Svi smo bili mladi i znamo koliko mami neodgovorna vožnja, ali smo svesni mogućih posledica pa je bolje na vreme reagovati i rešiti problem.

Ako se automobil koristi u poslovne svrhe znaćete koliko je zapravo u upotrebi, kojim se trasama vozio i da li se to poklapa sa radnim danom vaših zaposlenih. U redu je imati poverenje u kolege, ali je uvek bolje biti sasvim siguran. Radnici čak mogu i znati da automobil poseduje GPS tragač pa će biti daleko odgovorniji.

Sve ovo znači da ako kupite lokator za automobil on neće imati samo jednu funkciju već se može koristiti višestruko što nema ni jedan drugi obilik zaštite automobila od krađe.

Kradljivcima vozila nije najbitnije što vaš auto nije najnovije marke ili što je star. Kradu sve vrste, a vama je jednako teško nadomestiti gubitak kao i onome koji ima auto velike vrednosti. Možete se jedino pouzdati u naplatu štete kroz osiguranje, ali oni neće pokriti ceo iznos niti će vratiti vaš automobil. Najbolje je da u svakom trenutku znate gde se vozilo nalazi i da ga vratite u svoje vlasništvo vrlo brzo i tako osujetite krađu.

Naravno, da biste mogli da ostvarite pravo na naknadu štete u saobraćaju u slučaju da vaše vozilo bude oštećeno zbog trećih lica ili lošeg puta, savetujemo da imate pravog advokata za naknadu štete.

Da li biste vi uložili u ovaj vid zaštite automobla od krađe? Da li ste imali situacija kada bi vam dobro došao GPS lokator za auto? Podelite svoja mišljenja sa nama, čekamo komentare.

 

KOMENTARI (1)

 1. avatar
  invazija

  Moracu da nabavim taj GPS lokator, dobro je znati u svakom trenutku gde ti je auto. Super je za nas koji smo cesto u inostranstvu.

  Preporuči | +1

Pošaljite komentar