1637   0

Prečišćavanje vazduha u kabini automobila

Da li vozači znaju koliko je važno pravilno prečišćavanje vazduha u kabini automobila? Zanemarite sve stručne tekstove i pročitajte moje iskustvo, ja sam višedecenijski vozač i pronašao sam rešenje da moji putnici i ja udišemo čist vazduh tokom vožnje! Meni je pomoglo to što sam nabavio aparat za prečišćavanje vazduha u automobilima.

Vozač sam taksi vozila dugi niz godina. Profesionalni vozači znaju kakve tegobe donosi višečasovna vožnja: bol u leđima, psihički umor, pospanost, bol u glavi… Sasvim slučajno sam saznao da su neki od simptoma koje imam tokom vožnje uzrokovani postepenim trovanjem izduvnim gasovima. To je bio šok za mene jer vodim računa da mi filteri vazduha automobila budu redovno očišćeni, a naravno da tokom vožnje često držim prozor otvoren. To je dovoljno zar ne?

Bio sam u zabludi jer su to sve pogrešni koraci kojima sam još i više ugrožavao zdravlje pa apelujem na sve moje kolege da ne greše kao i ja jer se toksini talože u organizmu i kad-tad „dolaze na naplatu“.


Kakav je vazduh u kabini automobila?


Koliko god automobil bio čist, rad motora stvara zagađenja koja neprimetno ulaze u kabinu vozila jer ona nije hermetički zatvorena. Nikakvo rešenje nije ni otvaranje prozora jer je zagađenje u blizini vozila i do 15x veće nego na par metara od njega.

Pošto sam taksista koji često vozi prometnim ulicama grešio sam jer sam otvarao prozore u želji za svežinom, a tako sam samo unutra upuštao teške izduvne gasove svog i okolnih vozila.

Lošem kvalitetu vazduha doprinosili su moji putnici raznih životnih dobi, često bolesni, oni koji vole da popuše cigaretu, kašlju i kijaju bez maramice preko usta…

Posledice udisanja zagađenog vazduha su bile:

 • Brži zamor
 • Pospanost
 • Prehlade
 • Nervoza
 • Česte glavobolje
 • Sve teže podnošenje višečasovne vožnje
 • Povremena mučnina
 • Ustajalost vazduha i nedostatak svežine
 • Prisustvo različitih neprijatnih mirisa u vazduhu
 • Duvanski dim se dugo zadržavao na enterijeru i osećao se u vazduhu…


Onda sam nabavio kvalitetan prečišćivač vazduha za vozila i svi moji problemi su bili rešeni.


Prečišćivač vazduha za auto – svi problemi su postali prošlost!


Na tržištu postoje različiti uređaji, ali meni je bilo važno da je to prečišćivač koji deluje podjednako na sve nečistoće, da je neprimetan, bešuman i mali, da ne smeta putnicima i na kraju da se jednostavno uključuje jer nisam želeo nešto što ima komplikovanu upotrebu.

Uspeo sam da pronađem prečišćivač i jonizator vazduha za automobil koji je svetskog kvaliteta, a dostupan kod nas. Kako su mi ljubazni prodavci objasnili uređaj ne proizvodi opasan ozon već u vazduh izbacuje negativne jone koji se vezuju za nečistoće i otežavaju ih tako da one padaju na dole.

Bio sam skeptičan jer je uređaj veličine paklice cigara, jednostavno se stavi u ulaz za upaljač i ne traži neka podešavanja. Nema ni filtere, nema čišćenja, aparat je trajan. S’ pravom sam se pitao „kako nešto tako malo uopšte može da ima snažan efekat na kvalitet vazduha?

Iako su mi objašnjavali da su negativni joni u vazduhu u visokoj koncentraciji na planinama, u blizini vodopada, van zagađenih sredina… Mislio sam da je to još jedna propaganda, ali pošto je cena jonizatora za auto bila pristupačna, oko 3.000 dinara, reših da pokušam.


Da li jonizator za vozilo zaista prečišćava vazduh?


Moje iskustvo je pozitivno, a dnevno provedem i po više od 6 h u vozilu i prevezem veliki broj putnika.

Prvo sam primetio znatno manje prašine koja se zadržava na instrument-tabli i sedištima.

Vazduh je bio svežiji, nekako prijatniji za udisanje, baš kao da je planinski čist. Nema ustajalosti koja se javlja čim pokrenem vozilo niti se javlja potreba za otvaranjem prozora da bi se zagađen vazduh izmešao sa spoljnim.

Glava me ređe boli, a i osećam da sam mnogo bolje koncentrisan. Ne smetaju mi čak i „najteže“ mušterije, bolje podnosim stresne situacije i mislim da čak i brže reagujem u saobraćaju. Ne ispijam litre kafe da bi bio koncentrisan, pažnja mi je bolja tokom cele vožnje.

Mušterije hvale što je taksi vozilo bez mirisa i vidno čistije. To mi donosi nove mušterije, ali je veći broj onih koji postaju stalni putnici.

Nisu mi trebale specifikacije o proizvodu i dodatna objašnjenja jer sam se sam uverio da je moj radni prostor čistiji i zdraviji za svakodnevni višečasovni boravak. Ja u vozilu provodim veliki broj sati, ista situacija je i sa kolegama koje voze kamion. Savetovao bih i njima da nabave prečišćivač vazduha za kabine kamiona i da tako očuvaju zdravlje disajnih puteva, ali i bolju koncentraciju tokom vožnje.

Ne postoje negativni efekti, a pošto se već nakon 15 minuta vožnje oseća uticaj zagađenja ovo je dobra opcija za svako vozilo. Ja svojim prijateljima tako savetujem, to je uživanje u zdravom i čistom vazduhu gde god da se vozite.

Koliko vi vremena provedete u automobilu? Da li znate koliko štetite svom zdravlju? Da li ste znali za sve prednosti prečišćivača i jonizatora za automobil? Ostavite nam komentare!

 

KOMENTARI (0)

  Pošaljite komentar