664   0

Nekoliko zanimljivih stvari koje možda niste znali o automobilima

 

Automobili odavno više nisu samo obična prevozna sredstva, već su uz napredak tehnologije dobijaju mnoge značajne pogodnosti, kako za bezbednost tako i udobnost i poboljšano iskustvo vožnje, pa tako doprinose većem užitku tokom svakodnevice.

Sa druge strane, stariji automobili nemaju sve te sposobnosti, dok su zbog svoje pređene kilometraže podložniji kvarovima. U tim slučajevima je neophodno imati broj brze i efikasne šlep službe, koja će vam pomoći u najkraćem mogućem roku.


Automobili
 

Bitno je imati u vidu da službe zadužene za transport pokvarenih vozila, rade na bazi formiranja cena šlepa po kilometru, tako da ukoliko idete na malo duži put, svakako pre toga posetite servisera.

Redovno servisiranje vozila je neophodno zbog celokupne bezbednosti u saobraćaju, a u nastavku teksta pročitajte zanimljivosti o automobilima koje verovatno niste znali.


Automatsko parkiranje - rešenje problema neiskusnih vozača?


Pored neophodnih sitnica koje svaki automobil mora imati za udobniju vožnju ili za nepredviđene situacije, postoje i značajna tehnološka unapređenja za automobile, koja dodatno olakšavaju vožnju, a automatsko parkiranje je jedna od njih.

Parkiranje je u pojedinim situacijama, poput gradske gužve, zaista pravi izazov, pogotovo za one malo neiskusnije vozače. Rešenje tog problema dolazi u opciji automatskog parkiranja. Ona vam pruža mogućnost da se opustite u svom sedištu, dok se automobil samostalno parkira.

Iako zvuči skoro pa nerealno i poprilično skupo, automatsko parkiranje je moguće na pojedinim pristupačnim modelima za prosečnog potrošača, poput Ford Focus-a i Renault Megane-a.

Ova opcija je sjajna ukoliko parkiranje predstavlja problem zbog skučenosti prostora, pa i najmanja greška može izazvati grebanje automobila. Međutim, svim neiskusnim vozačima se prvo savetuje da nauče parkiranje, a da pomenutu opciju koriste po potrebi, zbog toga što će im u pojedinim situacijama zaista biti potrebna veština parkiranja.


Različita temperatura unutar vozila za svakog putnika


Pojedini automobili srednje i visoke klase poseduju opciju koja omogućava putnicima da podese temperaturu pojedinačno u skladu sa potrebama. Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji da se ne slažete sa saputnicima oko temperature unutar automobila.

Pomenuta opcija rešava taj problem, zahvaljujući složenoj distribuciji vazduha koja omogućava svakom putniku da podesi temperaturu kakvu želi. Pri takozvanoj višezonskoj kontroli klime, svaki putnik dobija svoje opcije za podešavanje.


Vazduh u kolima može biti znatno čišći


Za one koji imaju problema sa alergijama, odlično rešenje mogu biti automobili sa prečišćivačima vazduha u kolima koji izbacuju 80% alergena iz automobila. Na taj način, vaše vozilo može biti prostor koji je najbezbedniji za vas u tom pogledu.

Pomenuti filteri blokiraju i druge štetne gasove koji ulaze u vaš automobil, te predstavljaju sjajan način da udišete kvalitetan vazduh tokom vožnje.


Preglednost puta u mraku je značajna za bezbednost u saobraćaju


Bezbednost na putu je poprilično značajna učesnicima u saobraćaju, pa se najveći proizvođači automobila trude da je unaprede inovativnim rešenjima. Vožnja po mraku često može biti problem, pogotovo na slabo osvetljenim putevima, gde ponekad ni odlična prednja svetla na automobilu nisu dovoljna.

Upravo zbog toga, nemački proizvođači automobila poput BMW-a, Mercedes-a i Audi-a rade na tehnologiji koja pomaže vozačima da uoče ljude i životinje u mraku. Ova napredna tehnologija radi po principu prepoznavanja temperature tela čoveka ili životinje koji se nalaze u blizini puta. Na taj način pomaže vidljivosti u saobraćaju i smanjuje stres vozačima koji često putuju noću.


Prepoznavanje vremenskih uslova za sigurnu vožnju


Vremenske prilike često mogu biti uzročnik smanjivanja koncetracije vozača na putu, a najviše kada se desi iznenadna oluja sa oblinim padavinama.

Mnoga vozila imaju opciju prepoznavanja temperaturnih prilika, te vam na kontrolnoj tabli mogu pokazati povećavanje i smanjivanje temperature. Takođe, ovo je posebno značajno u zimskim uslovima kada može doći do zaleđivanja puta, gde gume mogu proklizati i izazvati saobraćajnu nezgodu.


Neka vam pogled sve vreme bude usmeren na put


Tokom vožnje je potrebno biti koncetrisan na saobraćaj, kako bi mogli da adekvatno reagujemo. Mnogi ovo pravilo ne poštuju, pa koriste telefon tokom vožnje ili rade nešto drugo, što bi moglo da skrene pažnju sa puta.

Iz tog razloga, sve veći broj savremenih automobila poseduje takozvani heads-up display (HUD) koji prikazuje najbitnije informacije, poput brzine vožnje, na prednjem staklu automobila. Ova opcija pruža vozačima mogućnost da isprate sve ono što je bitno za sam put, a da pritom ne skreću pogled sa puta.

Velike kompanije koje se bave proizvodnjom automobila, usmeravaju sve veći fokus na bezbednost u saobraćaju. Savremenim naprednim opcijama povećava se i komfor tokom vožnje, te i vozači rado prihvataju pomenute inovacije. Detaljnije se informišite o ovim opcijama i odaberite savremen automobil sa opisanim opcijama za bezbednu vožnju!

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar