518   0

Prednosti prodaje starog automobila

Vožnja starog automobila zaista ponekad može biti poprilično opterećujuća, ukoliko često morate ići kod majstora za razne popravke. Iz tog razloga se često rađaju pitanja poput onih da li su učestale popravke isplative i da li se njima utiče na bezbednost vozača?

Naravno, odgovor će zavisiti od toga u kakvom je stanju vaš automobil, kolika mu je pređena kilometraža i da li je pre toga imao neke ozbiljnije kvarove. U skladu sa tim, biće određena i njegova tržišna cena, pa što je starije vozilo, potencijalno ga možete prodati za manje novca.

Danas je poprilično razvijen sistem kupoprodaje, a u skladu sa tim se možete informisati i pronaći baš onoj koji vama odgovara. Na taj način se povećava šansa za kupovinom boljih modela, koji doprinose većoj bezbednosti u saobraćaju, ali i većoj ugodnosti tokom vožnje.

U nastavku teksta saznajte nešto više o prednostima prodaje starog automobila.


Zaradite od prodaje starog automobila u kakvom god da je stanju


Dosadila vam je vožnja starog automobila ili više niste sigurni u njegovu pouzdanost? Rešite se polovnog automobila i na taj način zaradite određenu količinu novca. Naravno, kvalitet automobila će biti procenjen prema uigranoj i profesionalnoj metodi, te ćete visinu vaše potencijalne zarade od prodaje moći da saznate u najkraćem roku.

Prodajom starog vozila možete zaraditi dovoljno novca, pa ga spojiti sa ušteđevinom i razmatrati kupovinu nekog znatno boljeg i novijeg modela. U svakom slučaju, na vama je kako ćete novac trošiti, ali razmislite o tome da možete zaraditi od starog automobila u kakvom god da je stanju.

Postoji mogućnost prodaje vozila koja su potpuno havarisana, pa samim tim više nisu u voznom stanju, dok u isto vreme zauzimaju puno prostora u garaži. Popravka će vas najverovatnije izaći veoma skupo, a pitanje je da li se uopšte isplati obaviti je.

Ukoliko je došlo do većeg oštećenja, pojedini delovi mogu biti trajno uništeni, pa će morati kompletno da se zamene. Računica u ovom slučaju je jasna, a najisplativija odluka je prodati vozilo na kilo, te zaraditi nešto novca.

Takođe, razmislite o tome koliko vam vredi automobil koji stoji na parkingu, dok ga vozite dva do tri puta godišnje za neka duža putovanja. Svakako ćete morati da ga održavate, jer će u suportnom potpasti pod uticaj starenja i vremenskih prilika ako nije garažirano.


Da li ćete moći da registrujete automobil ove godine?


Jedan veliki deo starih vozila neće moći da bude registrovan nakon 5. jula 2021. godine zbog preterane količine izduvnih gasova, u skladu sa pravilnikom o tehničkom pregledu vozila.

Od ove godine su pooštreni kriterijumi u vezi sa registracijom starijih vozila radi efikasnijeg očuvanja životne okoline. Mnogi se u skladu sa pomenutim izmenama trude da se prilagode, ali se svakako procenjuje da će biti oko 100.000 automobila koji neće moći da budu registrovani nakon isteka navedenog datuma.


Polovni automobili
 

Ukoliko potpadate u ovu kategoriju, razmislite o prodaji svog vozila u staro gvožđe, kako bi zaradili određenu količinu novca, te sebe rešili briga na datu temu. Druga opcija je čišćenje motora što je veoma skupo, a procenjuje se da bi cena bila veća od ukupne vrednosti vozila.


Pronalazak rezervnih delova za stare automobile može biti problematičan


Ukoliko vozite stariji automobil sa malo većom pređenom kilometražom, verovatno je da ga često morate voziti kod majstora na popravku, dok su izuzetak neki kvalitetniji modeli u velikoj manjini slučajeva.

Rezervni delovi naravno koštaju, a cena koju ćete morati da platite zavisi od toga šta se pokvarilo. Kada se kupuju originalni delovi za automobil, postiže se veća sigurnost, ali budite spremni da izdvojite veću količinu novca. Međutim, postoji šansa da originalne delove nećete moći da pronađete u slučaju da je prestala njihova proizvodnja.

U skladu sa tim, osuđeni ste na kupovinu rezervnih auto delova, ukoliko naravno vaš majstor uspe da ih pronađe. Polovni delovi su u najvećem broju slučajeva sigurni i bezbedni, ali uvek postoji onaj mali tračak sumnje, koji vam govori da ste time smanjili stepen sigurnosti rada vozila.


Koliko se osećate bezbedno u svom starom vozilu?


Kao što smo već uvideli, što je stariji automobil, to su veće šanse za potencijalne popravke koje oduzimaju dosta novca. Kada vozilo krene učestalo da se kvari, to je najočigledniji znak koji vam govori da je vreme za prodaju.

Finansijski troškovi nisu jedini razlog, već je potrebno razmišljati o sopstvenoj bezbednosti u saobraćaju. Naročito se savetuje da nikako ne krećete na duža putovanja automobilom kome se često dešavaju kvarovi, jer na taj način sebi možete upropastiti odmor.


Prodaja automobila je bezbedna i pouzdana


Ukoliko ste uvideli da vaše staro vozilo više nije bezbedno za saobraćaj, kao i da su troškovi preveliki, dobro razmislite o njegovoj prodaji. Takođe, sigurno da postoje mnogi među vama koji su malo neiskusniji, te se ne razumeju u vozila ili prodaju.

Čak i da je to slučaj, budite sigurni da je se u našoj zemlji značajno razvija mreža kupaca automobila, gde takođe postoje pouzdane agencije koje se profesionalno bave ovim uslugama. Kontaktirajte neku od njih, pa možete saznati realnu vrednost vašeg automobila i sami odlučiti da li ste raspoloženi za prodaju.

Sam proces je poprilično jednostavan i proveren, ali se svakako detaljno raspitajte i proverite koja je najbolja opcija za vas.

Znamo da se mnogi vezuju za svoje stare automobile, pa da iz tog razloga ne žele da prodaju svog mezimca. Međutim, ukoliko spadate u ovu kategoriju, savetujemo vam da razmislite o prodaji kako bi uštedetli, zaradili i sebi obezbedili veću sigurnost u saobraćaju. Nadamo se da vam je ovaj tekst dao korisne informacije i pomogao u donošenju odluke u vezi sa tim šta činiti sa vašim starim vozilom.

 

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar