885   0

Proverite rad auto klime pre nego počnu vrućine

Kada leto postane nepodnošljivo vruće, a sedišta u kolima lepljiva i neudobna, poslednje što želite je da klima uređaj u vašem automobilu ne radi kako treba.

Sistem klimatizacije može učiniti vašu vožnju udobnijom i bezbednijom. Prijatnije ćete se osećati, nećete morati da otvarate prozore i slušate buku drugih vozila sa ulica, na miru ćete slušati vašu omiljenu pesmu sa radija, a vazduh unutar kabine će biti čistiji. I ono što je najvažnije, vožnja će biti bezbednija, jer hladan i čist vazduh neće izazivati pospanost i glavobolje.

Sve ove pogodnisti u vožnji možete imati samo u slučaju da je klima u vašem vozilu ispravna i da ceo sistem radi besprekorno. Zato, pre nego što dođu vreli letnji dani proverite u kakvom je stanju vaš rashladni sistem.


#1 Pokrenite ventilator i proverite da li svi otvori za ventilaciju prohodni


Testirajte sve brzine ventilatora kako bi bili sigurni da rade – od najmanje do najveće. Zatim uključite klima uređaj i proverite da li svi otvori za ventilaciju duvaju. Ako samo rade ventilacioni otvori na suvozačevoj strani ili u zadnjem delu automobila, to možda neće biti od velike koristi vozaču.

Ako kroz neki od otvora ne „duva“ vazduh probajte da otkrijete zašto, da li je zapušen ili je možda neko od creva spalo ili puklo. Nakon testiranja ventilacionih otvora možete ih dezinfikovati sprejevima koji su lako dostupni na tržištu..


#2 Uverite se da su filter vazduha i filter kabine na vašem automobilu čisti


Prilikom svakog redovnog servisa obavezno zamenite filter vazduha i filter kabine, filter klime ili filter polena kako ga neki nazivaju (pravilan naziv je prečistač vazduha ventilacije kabine). Klima uredjaji će otežano raditi ako su ova dva filtera zaprljana.


Klima auto
 

Zaprljanost filtera je prilično lako proveriti. Otvorite kućište filtera, izvadite filter i videćete da li se i koliko zaprljao. Obično su preporuke proizvođača da filter vazduha menjate pri svakom malom servisu odnosno barem jednom godišnje, a filter kabine jednom godišnje ili jednom u dve godine.

Treba obratiti pažnju i na „čudne“ zvuke koji dopiru iz klima uređaja pri vožnji. Kada uključite sistem klimatizacije, ne bi smeli da se čuju nikakve neobični zvuci. Ako čujete škripanje ili lupanje – to je pokazatelj da sistem ne radi ispravno i da se trebate obratiti serviseru.


#3 Povedite računa o eventualnim čudnim mirisima kada klima uređaj radi


Ovo je verovatno jedan od koraka na koji ljudi najčešće ne obraćaju pažnju. Sem u slučaju da se oseća miris paljevine, prosečan vlasnik automobila uopšte neće obraćati pažnju na miris.

Vazduh koji izduvava klima uređaj treba da bude neutralnog mirisa. Ali kada se u sistemu za klimatizaciju nakupi plesan, buđ, prašina i druga prljavština, miris će postati neprijatan. Buđ, prašina i ostala prljavština mogue izazvati alergijske reakcije, a pogotovo mogu biti opasni za putnike koji imaju problema sa astmom.
 

Klima u kolima
 

Uz neprijatan miris, vizuelno pregledajte i druge delove sistema. Ako negde uočite pojavu kondenzacije, javite se serviseru auto klima, jer kondenzacija može naneti veće štete.

Savet plus: Klimu isključite 15-tak minuta pre nego završite vožnju, parkirajte auto i ostavite ventilator da uduvava spoljašnji vazduh kako bi se ventilacioni sistem osušio i smanjila mogućnost stvaranja buđi.


#4 Proverite da li se temperatura nakon što ste uključili klimu spustila


Ako klima uređaj vašeg četvorotočkaša ne može da spusti temperaturu unutar vozila na onu koju vi želite, to je znak da treba posetiti majstora. Za vlasnike starijih automobila koji nemaju displej na za prikazivanje trenutne temperature unutar vozila, preporučuje se upotreba termometra za proveru da li sistem za klimatizaciju radi.

Sa druge strane, kod automobila današnjice koji imaju digitalni termometar, ako on pokazuje grešku, ne mora nužno značiti da je problem samo ili isključivo sa klimatizacijom. Ovo može biti i tehnički problem koji bi trebali što je moguće pre rešiti.

Preporuka je da temperatura unutar kabine bude niža za 5-6°C u odnosu na spoljašnju, kako vaš organizam ne bi doživeo stres kada izađete iz automobila. Ipak ako baš želite da temperatura unutar vozila bude još niža, predlažemo vam da 20-tak minuta pre nego želite da izađete iz auta isključite klimu. Na taj način će se kabina postepeno zagrejati a vaše telo bolje prilagoditi spoljašnjoj temperaturi.

Ako primetite bilo koju nepravilnost u radu sistema za rashlađivanje, vreme je da se obratite serviseru. Obzirom da rashladno sredstvo može biti toksično, ne pokušavajte da sami otklanjate kvar. Kod novijih modela automobila je čak određena i razmera ulja i rashladne tečnosti kako bi sistem pravilno funkcionisao. Zato posetite servisera i otklonite svaku dilemu.

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar