327   0

Zašto se firme odlučuju na dugoročan najam vozila?

Rent a car firme iznajmljuju vozila fizičkim i pravnim licima, a upravo najam od strane pravnih osoba je vrlo čest i najčešće traje dugoročno, duže od mesec dana.

Ovakav aranžman donosi brojne prednosti za firme i ima višestruke benefite zbog kojih firme ne ulažu u kupovinu vozila već se obraćaju rent a car agenciji.

Firme imaju potrebu za transportnim mašinama, a naročito za automobilima i dostavnim vozilima. Nije uvek najbolje kupovati sve mašine i nekada je bolje iznajmiti ih za duži ili kraći period.

Šta iznajmljuju firme, koji je razlog i koje su situacije za to?

Mnogo je pitanja i dilema kada su u pitanju ovi aranžmani, pa je važno jasno razjasniti koje su prednosti i ima li mana. Ovo su neki od naših saveta.


Šta je dugoročan najam vozila?


Dugoročan najam vozila je najam koji traje duže od mesec dana, a može trajati  po nekoliko meseci ili čak i godina. Ovo je usluga koja je dostupna i fizičkim licima, ali je ipak biraju firme koje imaju potrebe za ovakvim uslugama.

Ona sa rent a car agencijom potpisuje poseban ugovor o najmu i određuje posebna cena za ovakve tipove iznajmljivanja vozila.

Za razliku od ove opcije, kratkoročno iznajmljivanje je ono što češće biraju fizičke rezultate, a to je svima dobro poznati najam od nekoliko dana ili nekoliko sedmica za koje su cene jasno istaknute i već određene.

Iznajmljuju se kako automobili, tako i kombi vozila ako ih rent a car agencije nude i koriste obe vrste prevoznih sredstava za brz i lak transport koji će ujedno biti i jeftin.


U kojim uslovima se najčešće firme obraćaju rent a car agencijama?


U situacijama kada firmama ne treba jednak broj vozila tokom cele godine, tj. da se tokom nekih sezonskih poslova zahtevi povećavaju, tada je dugoročan najam vozila najbolja opcija.

Tada se najčešće iznajmljuju dostavna vozila, kombi i pik-ap vozila koja mnogim firmama trebaju. Kada se proizvodnja poveća ili kada tražnja na tržištu poraste, samo su dostavljači veza sa krajnjim kupcima.

Firma nema račun da kupuje vozila koja neće biti uvek angažovana pa je isplativije platiti najam od mesec, dva ili duži period za koji račun postoji.

Dešava se i da firma trenutno nema operativna vozila, tj. nisu ispravna ili ne zadovoljavaju osnovne uslove za posao, rent a car agencija je i tu da pomogne.

Za samo par sati se dobija zamena koja je ispravna, tehnički osposobljena i najbolja za vožnju tokom perioda koji je vama potreban, tj. dok se ne reši problem sa sopstvenim prevoznim sredstvom.

Firme obavljaju i dugoročan najam da bi dobile zeleni karton koji se dobija uz iznajmljeno vozilo pa ne moraju da takva odobrenja traže na sopstvenim prevoznim sredstvima.

Poslednje, ali ne manje važno je i to da mnoge firme iznajmljuju luksuzne automobile za vožnju na duža putovanja ili za bolji vozni park firme. Preduzeća mogu i da češće menjaju neka od najnovijih modela vozila pa je efikasnost bolja, a da nema ulaganja u kupovinu.


Koje su prednosti dugoročnog najma vozila?


Dugoročan najam vozila i saradnja sa rent a car agencijom štedi vreme jer se za samo sat vremena može dobiti automobil ili kombi vozilo. To je ogromna prednost, naročito kada je u pitanju neka kriza tj. vanredna situacija kada je vozilo hitno trebalo.

Jeftinije je iznajmljivati vozni park nego kupovati i plaćati lizing. Osim ovoga, nema ulaganja koji postoji kada je tu sopstven vozni park. Te obaveze spadaju u posao renta car agencije, a firma dobija potpuno opremljeno vozilo i ne ulaže ništa više od cene najma.

Firme mogu da dogovore način plaćanja pa je i to velika prednost iznajmljivanja vozila. Kada se dogovore periodi isplate moguće je rashode plaćati onda kada bude dovoljno sredstava na prihodnoj strani i neće doći do raskoraka u načinu plaćanja.

Nema ni troškova amortizacije što je veliki trošak za jednu firmu pa je kontrola bolja, a najam se plaća samo za period kada su vozila potrebna i kada je isplativo angažovati ih.

Ako i vaša firma ima potrebe za najmom vozila razmislite o dugoročnom najmu kao opciji koja je jeftinija, kompletnija i kod koje su troškovi jasno pregledni.

Obavezno bi bilo i da agencija za najam ima sve modele koji vam odgovaraju, automobile i kombi vozila pa da usluga bude što bolja. Važno je i da se uz cenu dobija maksimalna korist, dodatke koji su besplatni, a što bolja ponuda onih koji se i plaćaju, ali su potrebni u vožnji.

Kada se pronađe odgovarajuća firma to je partner za budućnost i mogućnost da mu se obratite uvek i potražite vozilo kada god vam je potrebno. Što je duža saradnja to je potencijalno i cena niža pa se ostvaruje maksimalna korist sa što dužom saradnjom.

Da li ste koristili usluge agencije za iznajmljivanje vozila i koji je to period bio? Šta mislite o dugoročnim oblicima najma i kada smatrate da je to opravdano?

Ostavite nam komentar nakon čitanja teksta.

Slike: https://www.pexels.com/photo/white-mercedes-benz-cars-120049/

 

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar