314   0

Koliko košta iznajmljivanje automobila u Srbiji

Iznajmljivanje automobila u Srbiji postaje sve popularnija opcija. Bilo da su u pitanju porodična ili službena putovanja broj rentiranih vozila je sve veći. Iako postoje i drugi razlozi koji mogu da prevagnu, kada biraju rent a car vozilo korisnici najčešće izbor prave na osnovu cene najma.

Cena i uslovi iznajmljivanja mogu varirati u zavisnosti od vrste vozila ili od vremenskog roka i broja dana za koje vam je automobil potreban, ali i od nekih drugih faktora. I upravo razumevanje tih aspekata rentiranja vam može pomoći u odluci da izaberete pravi model i izračunate koliko će vas vožnja iznajmljenim automobilom okvirno koštati u Srbiji. Treba reći da su Rent a car opcije u Nišu i drugim većim gradovima u Srbiji brojne, ali i da se neke od agencija, pre svega cenom i kvalitetom svojih usluga izdvajaju od drugih. Evo koliko će vas koštati rent a car usluga u našoj zemlji i šta sve utiče na njenu cenu. .


Kategorija vozila koja se rentira


Cena pre svega zavisi od kategorije, odnosno klase vozila koje iznajmljujete. Ponude rent a car agencija obično obuhvataju nekoliko kategorija, kao što su City ili Economic klasa pa sve do onih najskupljih poput SUV, Super ili Lux klase. Naravno, sva vozila, bez obzira na klasu, su tehnički testirana sa potrebnom zakonski regulisanom opremom, ali i više od toga. Sva imaju klima uređaje i očišćena su i oprana pre upotrebe.

Najjeftiniji modeli za rentiranje u Srbiji se trenutno mogu iznajmiti za 15-18 evra po danu, i to su uglavnom manji gradski automobili. Automobili srednje klase koji su novijeg datuma proizvodnje imaju cenu rentiranja koja se kreće od 20 pa sve do 50 evra dnevno. Najskuplja su vozila najnovijeg godišta koja spadaju u exclusive grupu limuzina ili SUV modela. Njih možete iznajmiti ako ste spremni da izdvojite od 75 evra po danu pa naviše.


Automobil iznajmljivanje
 

Pri odabiru modela treba voditi računa o tome koliko saputnika ćete imati i da li ćete vozilo koristiti pretežno za vožnju po gradu ili za duže rute. Ako je u pitanju gradska vožnja, onda je bolja varijanta da rentirate manji automobil, kako zbog gužve u saobraćaju tako i zbog otežanog parkiranja, posebno ako je Beograd u pitanju.

Sa druge strane, ako putujete na duže relacije onda je svakako bolja opcija rentiranje neke limuzine ili SUV vozila. Automobili iz ove klase pružaju veći komfor, koji će vam itekako biti potreban ako prelazite velike udaljenosti.  


Dužina rentiranja vozila


I vremenski rok na koji želite da iznajmite automobil ima značajnu ulogu u formiranju cene. Što je duži broj dana, to će vas dnevni najam vozila koštati manje. Ako vozilo iznajmljujete na par dana budite sigurni da ćete platiti punu cenu. Dugoročnim najmom se obično smatra rentiranje auta duže od dve nedelje ili mesec dana.

Ova opcija ima daleko povoljnije tarife, pa ukoliko iznajmljujete automobil, na primer, na 30 dana, onda ćete kod nekih agencija možda dobiti popust od 15 ili čak 20% u odnosu na redovnu dnevnu cenu rentiranja.

Pri odabiru dužine najma, uzmite u obzir sve vaše potrebe, raspored aktivnosti i naravno, budžet. Takođe, važno je da na vreme rezervišete vozilo, posebno ako ga iznajmljujete na duži vremenski period. Može se dogoditi da model koji vi želite u tom periodu ne bude slobodan, pa se morate zadovoljiiti modelima koji su preostali na parkingu rent a car agencije.    

Treba napomenuti da pojedine firme koje se bave rentiranjem vozila u Srbiji ne daju mogućnost iznajmljivanja na kraći period od tri dana. Pa zato, pre nego što se odlučite za neku od agencija proverite koji je najmanji broj dana za rentiranje, ali i koji je najduži period na koji možete iznajmiti vozilo.


Dodatne usluge


Dodatne usluge koje nude rent a car agencije u Srbiji pružaju mogućnost veće udobnosti i sigurnosti. One su u najvećem broju slučajeva dostupne uz doplatu i mogu se prilagoditi individualnim potrebama putnika.

Jedna od najčešće korišćenih dodatnih usluga je navigacioni uređaj. Ako niste upoznati sa rutom kojom treba da prođete kroz Srbiju, navigacioni sistem svakako može biti od velike pomoći. Cena najma na dnevnom nivou je obično oko 3 evra, ali naravno sve zavisi od agencije koja pruža uslugu.

Drugi često korišćen dodatak u rentiranom vozilu je auto sedište za decu. Ovaj dodatak je zakonski regulisan i morate ga koristiti ukoliko sa vama putuje dete. Cena rentiranja je otprilike slična kao i kada je u pitanju navigacioni sistem i iznosi oko 3 evra dnevno.


Automobili unutrasnjost volan
 

Ako ste na službenom putu i potrebno vam je da ne mislite na vožnju, možete iznajmiti i vozilo sa vozačem. Automobil sa profesionalnim vozačem vas u tom slučaju može sačekati i na određenom mestu, poput aerodroma Nikola Tesla u Beogradu ili Konstantin Veliki u Nišu. Naravno, to će vas dodatno koštati a doplata za vozilo sa vozačem je oko 30 evra po danu, opet u zavisnosti od toga koju agenciju budete angažovali.

Na kraju, treba istaći i da dodatno možete osigurati vozilo. Jedan on najčešćih vidova osiguranja je zaštita od krađe, ali ako želite Full opciju kako biste pokrili sve neželjene situacije, onda ćete za to morati da izdvojite i nešto više novca. U zavisnosti od toga koje vozilo rentirate, dodatno potpuno osiguranje se kreće od oko 3 do oko 15 evra po danu iznajmljivanja. Uz opciju dodatnog osiguranja nećete morati toliko da razmišljate o eventualnoj krađi ili nekoj nezgodi i havariji koja vam se može dogoditi na putu.

Postoje i brojne druge dodatne usluge koje vam rent a car agencija može naplatiti osim samog najma vozila. Na primer, ako želite da vas auto sačeka i da ga preuzmete na nekoj posebnoj lokaciji. Ukoliko vikendom ili van radnog vremena vraćate iznajmljeno vozilo, računajte na to da ćete kod nekih agencija u Srbiji za ovu opciju morati da platite oko 20 evra više. Zato, pre nego što rešite da kupite usluge firme koja se bave rentiranjem vozila dobro se raspitajte šta se sve dodatno naplaćuje.


Sezona iznajmljivanja automobila


Cena rentiranja može zavisiti i od doba godine kada iznajmljujete vozilo. Postoje dve sezonske varijante, i to letnja (jun - septembar) i zimska (oktobar - maj). Tokom leta, kada ljudi više putuju i kada je potražnja za vozilima veća, i cena rentiranja je nešto viša nego u zimskoj sezoni. Iako cenovna razlika zavisi od rent a car agencije koju vi odaberete, možete očekivati da u krajnjoj varijanti platite više 10% do 15%.

Ne treba zaboraviti da će vam, ukoliko rentirate auto u zimskim mesecima i njime želite da idete na planinu na skijanje, biti potrebna i zimska oprema. Dodatnu zimsku opremu, odnosno lance, moraćete i dodatno da platite.

Rent a car u Srbiji može biti praktičan način na koji možete putovati zemljom, ali je važno da sve dobro isplanirate i da precizno odredite budžet kojim raspolažete. Cena rentiranja zavisi od puno faktora, počevši od klase vozila pa sve do dodatne opreme i usluge koju tražite. U svakom slučaju, pre potpisivanja ugovora, dobro se raspitajte koji su uslovi, šta se sve plaća i koje usluge možete dobiti u određenoj rent a car agenciji.


FOTOGRAFIJE:

 

 

 

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar