454   0

Saveti za organizaciju road trip-a


Road trip se ustalio kao termin koji mladi često koriste za putovanje sopstvenim prevozom i usputna stajališta radi noćenja i obilaska poznatih lokaliteta.

Ovo je savršen način druženja, s obzirom da ćete tokom celog putovanja imati prilike da provodite nerazdvojne trenutke sa najbližima. Takav vid zabave zahteva i kvalitetnu pripremu u svakom smislu, kako bi sve prošlo u najboljem redu i bez potrebe za neplaniranim stajalištima ili kompletnim prekidom puta.

Morate misliti na sve, pa se tako u vašem koferu moraju naći kvalitetne hranljive namirnice, voda, raznovrsna odeća, dok je neophodno i da automobil bude u savršenom stanju.

Ukoliko želite da se upustite u ovakvu avanturu, savetujemo da pročitate ostatak teksta, gde smo pripremili korisne savete.


Ponesite namirnice koje će vam dati energiju


Road trip podrazumeva duge vožnje i obilazak mnogih destinacija, kao i usputnu zabavu, razgovore i druženje, tako da je sigurno da će energija biti potrebna ne samo vozačima, već i celokupnom društvu.

Savetujemo da na putovanje krenete u ranim jutarnjim časovima i da obavezno obilno doručkujete, pa ipak do prve sledeće destinacije i pauze za odmor ćete verovatno ogladneti i želeti da se dopunite kvalitetnim nutrijentima za bolje raspoloženje.

Izbegavajte grickalice i slatkiše, jer vam oni neće doneti optimalnu količinu energije, već samo privremeno zasićenje. Sa druge strane, smuti je praktičan obrok koji možete napraviti pre polaska, smestiti ga sa sobom u automobil i popiti ga kada već malo ogladnite.

Alternativa tome može biti sveže voće, ukoliko ipak više preferirate tako da ga jedete, a unos kvalitetnih nutrijenata će biti jednako zadovoljavajući. Odlična opcija jeste i koštunjavo voće, kao zdrava i hranljiva užina u određenim količina naravno. Za one koji ipak planiraju duži put i žele da se više zasite, predlažemo sendviče sa integralnim hlebom i kvalitetnim suhomesnatim proizvodima.

Za sam kraj, što više tečnosti u vidu vode ili prirodnih sokova na rastvaranje.


Proverite stanje automobila


Saveti za sigurno putovanje podrazumevaju uobičajene preporuke koje je vredno znati. Tu moramo dodati i proveru stanja automobila pred duže putovanje radi veće bezbednosti vas, putnika i drugih učesnika u saobraćaju.

Čak i da ste kupili nov automobil, da su obavljeni svi redovni servisi, svakako vas neće ništa koštati da obavite brzi pregled automobila samostalno ili kod vašeg automehaničara u koga imate poverenja.

U nastavku smo odvojili nekoliko stavki za koje mi smatramo da su neophodne.


#1 Provera ulja i drugih tečnosti u automobilu


Provera motornog ulja je veoma jednostavna i možete je obaviti samostalno uz pomoć štapića koji se nalazi unutar haube. Ukoliko je nivo ulja na donjoj granici, a nedavno ste obavili dopunu, verovatno je da negde curi i da će biti potreban detaljniji servis.

Pored ulja za motor, proverite i stanje drugih tečnosti radi veće funkcionalnosti vozila: ulje za kočnice, rashladne tečnosti, tečnosti za pranje stakla.


Put
 

#2 Provera stanja kočnica


Nema prevelike potrebe naglašavati značaj funkcionalnosti kočnica, dok njihov slabiji rad možete uočiti prema tome da li škripe tokom vožnje, da li je pedala labava ili prosto vozilo vuče u jednu stranu tokom kočenja.

Preporučuje se zamena kočnica na 50 hiljada kilometara ili manje u zavisnosti od potreba.


#3 Provera stanja pneumatika


Provera naduvanosti guma može se obaviti veoma lako uz merač pneumatika, a ukoliko je potrebno sami napumpajte gume. Preporuka je da se pre dužeg putovanja pređe propisani pritisak za 0,2 bara, jer ćete tako vaše vozilo imati sigurnu i konstantnu podršku tokom celog puta.

Pored nenaduvanosti guma, njihova istrošenost može jednako negativno doprineti kvalitetu vožnje, tako da obavezno proverite gazeći sloj pred put.


Napravite mapu puta i pridržavajte se plana


Iako su namirnice i stanje vozila veoma bitni za kvalitetno putovanje na more, planinu ili u inostranstvo, organizacija podrazumeva i detaljan plan puta koji je potrebno napraviti unapred. Razmislite o tome koje biste sve lokalitete voleli da usput obiđete i smislite red usputnih tačaka, pa garantujemo da će road trip biti jednako uzbudljiv i efikasan.

Pridržavajte se plana i sebi omogućite minimalna dodatna stajališta koja ste prethodno prevideli, kako bi ispoštovali unapred predviđeno vreme za obilaske.

Uz standardne geografske mape u fizičkom obliku koje jesu pouzdane, koristite aplikaciju Google Maps, ako i sami niste nikada prolazili planiranim putevima radi veće sigurnosti.


Osmislite zabavu tokom puta


Road trip bi trebalo da bude jedna prava avantura i dobra zabava, pa se i u tom pogledu pripremite. Ukoliko imate modernije vozilo, povežite telefon putem bluetooth-a i puštajte omiljenu muziku.

Osmislite i zabavne društvene igre koje vam mogu upotpuniti večernje časove puta, kada ne možete uživati u predelima. Preporuke za praktične igre za putovanje su kaladont, na slovo na slovo, zanimljiva geografija, asocijacije.

Ove jednostavne igre pružiće vam zabavu i smeh tokom puta, koji će uz njih proći za tili čas.

Putovanja sopstvenim prevozom sa najbližim društvom idealna su prilika da se još više približite i upoznate. Omogućite sebi odličnu zabavu i pripremite se na pravi način, a nadamo se da smo vam i mi pomogli u tome. Srećan put!

 

Slike:
https://www.pexels.com/photo/person-wearing-pair-of-brown-leather-loafers-825890/
https://www.pexels.com/photo/gray-concrete-road-561201/

 

 

KOMENTARI (0)

    Pošaljite komentar